Selaković: Otvorena politička i medijska kampanja protiv Vučića u Hrvatskoj

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo je prvu optužnicu za zločine počinjene tokom hrvatske akcije „Oluja“. Podignuta je protiv četiri oficira hrvatske vojske, zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni. Najviše njih poginulo je na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995.

„U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana“, naveo je Selaković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas da je na marginama samita u Davosu imao kratak susret i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kome je, kako kaže, preneo nezadovoljstvo zbog podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota.

Prethodno je hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da će, kako kaže, Srbiju optužnica koštati i naveo da zbog „neinteligentnog ponašanja“ srpskog rukovodstva naša zemlja, tvrdi, nikada neće uspeti da uđe u Evropsku uniju.

„Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost“, naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo i da Srbija i njen predsednik ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom.

„Insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost“, zaključio je Selaković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar