Selaković: Osporavati posetu predsednika Srbije Jasenovcu je van svake pameti

Ministar Nikola Selaković je podsetio da je sistem koncentracionih logora Jasenovca formirala nacistička NDH kao fabriku smrti koja je progutala stotine hiljada života – najviše Srba, Jevreja, Roma, ali i pripadnika drugih naroda. Međutim, kako je rekao, broj Srba stradalih u njima je toliko jeziv da se ne može porediti ni sa čim drugim.

„Na takvo mesto osporavati svaku vrstu dolaska predsedniku Srbije je nešto van pameti“, rekao je Selaković.

Šta je razlog da predsednik jedne države, a uz sve to i unuk žrtve, ne može da ode i položi venac, cvet ili zapali sveću?, upitao je ministar Selaković.

Da je neko želeo da bude suočen sa prošlošću ali i na ljudskom, civilizacijskom nivou – mogao je da pozove i kaže „uradite ovako ili onako“, kao što je sigurno bilo poziva „nemojte sada, ne odgovara nam jednom, drugi put, nikad“.

„Nadam se da ćemo sada kada smo uputili notu da se omogući poseta do 17. septembra, videti kakav će odgovor da bude. Moj hrvatski kolega je juče rekao da su oni procenili da ta poseta ne bi bila iskrena. Čime su oni to procenili, čime oni to procenjuju, je l’ njemu možda neko stradao u Jasenovcu pa zna kako se ta iskrenost pokazuje i dokazuje?“, upitao je Selaković.

Ovde je reč o tome da postoji problem ne samo posete predsednika Srbije spomen-području Jasenovac, nego i problem posete predsednika Srbije koji se zove Aleksandar Vučić, smatra ministar.

„Jer je potomak jasenovačkih žrtava, jer je čovek koji se bori za istinu o srpskom stradanju u Drugom svetskom ratu, a naročito u nacističkoj tvorevini NDH i sve stotine hiljade života koje su izgubljene tamo, koje su ugašene tamo i jer je pokazao da se oživljava kultura sećanja kod Srba“, naveo je Selaković.

Sada kada je poslata i nota sa zahtevom da se realizuje zvanična poseta, ministar Selaković očekuje da u najkraćem roku dobije odgovor iz Zagreba.

„Pritom predsednik Vučić nije želeo nikakvu pompu“, napomenuo je Selaković.

Ministar je ponovio da je to civilizacijsko pitanje a ne odmeravanje detalja, i veruje da bi poseta Jasenovcu predsednika Srbije bio jedan izuzetno važan momenat u pomirenju dva naroda.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar