Selaković na Kipru: Dosledna uzajamna podrška ključnim pitanjima od nacionalnog interesa

Nikola Selaković je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, poručio da je razgovor sa kiparskim kolegom potvrdio tradicionalno prijateljstvo, bliskost i solidarnost naših naroda, kao i međusobnu odlučnost da naši odnosi u budućnosti budu još bolji i sadržajniji, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Srbija i Kipar opredeljene su za produbljivanje saradnje i proširenje dijaloga u svim oblastima, kao i za doslednu i principijelnu uzajamnu podršku u ključnim pitanjima od državnog i nacionalnog interesa“, istakao je Selaković.

Podsetio je da je njegova prva bilateralna poseta po preuzimanju dužnosti ministra spoljnih poslova bila upravo Kipru.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Kipru na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kao pitanju od našeg prvorazrednog nacionalnog interesa, naročito na razumevanju koje ta zemlja pokazuje za težak položaj Srba i nealbanskog stanovništva na KiM.

„Tokom razgovora bilo je reči i o naporima koje Srbija ulaže kako bi se došlo do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije“, kazao je Selaković, napomenuvši da svaki unileteralizam nije prihvatljiv i ne doprinosi postizanju kompromisnog i održivog rešenja.

Ministar je posebno naglasio da nam je za nastavak aktivnosti na planu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dragocena podrška zemalja koje se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

Naglasio je da Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Smatramo da bi se sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor trebalo naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane“, rekao je Selaković, dodavši da se sa ministrom Kasulidisom saglasio da je potrebno učiniti sve da se očuva i učvrsti stabilnost Zapadnog Balkana i istočnog Mediterana.

Selaković je preneo našu zahvalnost Kipru na doslednoj i kontinuiranoj podršci procesu pristupanja Srbije EU, što je, kako je ponovio, u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je podvukao da je Srbija je zainteresovana za njeno proširenje i produbljivanje, iznevši podatak da je od januara do maja ove godine obim ekonomsko-trgovinske razmene povećan za 30,3 odsto.

Takođe, šef srpske diplomatije naveo je da je razgovarano o održavanju treće zajedničke sednice dve vlade, sledećem trilateralnom sastanku formata Srbija-Kipar-Grčka, ali i o povezivanju dijaspora Srbije i Kipra.

Kasulidis: Kosovsku krizu rešiti diplomatijom

Ministar spoljnih poslova Kipra Janis Kasulidis ocenio je da je današnji sastanak dokaz odličnog dijaloga dve zemlje, kao i zajedničke posvećenosti daljem učvršćivanju naših odnosa.

„Dozvolite mi da izrazim našu zahvalnost za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o kiparskom pitanju“, istakao je Kasulidis, istovremeno prenevši i jasan stav Nikozije po pitanju nepriznavanja Prištine.

Takođe, Kasulidis je naveo da je ministra Selakovića informisao o najnovijim dešavanjima u vezi sa mirovnim procesom na Kipru.

Kiparskom ministar je rekao da je razgovarano o situaciji na Balkanu, dodavši da je politički momenat jako osetljiv i minimalno je potrebno da se „region zapali“, što su i pokazali jučerašnji incidenti u Kosovskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju MSP-a.

Istakao je da je njihova želja da se kriza reši diplomatskim putem, kao i da ovo još jednom potvrđuje da su evropske integracije jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost i prosperitet regiona.

„Nedavna odluka EU da otvori pristupne pregovore za Severnu Makedoniju i Albaniju je pozitivan korak. Radujemo se brzom napretku u pristupnim pregovorima zemalja regiona, uključujući, naravno i Srbiju“, istakao je Kasulidis, dodavši i da EU mora da bude ubedljivija da zemlje regiona treba da budu deo Unije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar