Selaković: Moramo zajedno da se borimo da kroz nezgodna vremena Srbija prođe što manje oštećena

Rat u Ukrajini, globalna kriza i novi svetski poredak nameću i nova prestrojavanja, pozicioniranja i pravila u diplomatskoj aktivnosti država.  

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da je srpska diplomatija u službi države Srbije.

„Srbija je jedna od retkih suverenih država u Evropi i svetu, sa ponosom mogu da kažem, koja se trudi da potpuno samostalno i suvereno donosi odluke koje se tiču njene sudbine“, rekao je Selaković.

Govoreći o obraćanju predsednika Vučića naciji pre dva dana, Selaković kaže da se pokazalo ono po čemu se on razlikuje od mnogih drugih lidera: izašao je pred narod sa pričom koja nije laka i lepa za slušanje, ali koja je vrlo racionalna, istinita, da svima pokaže koliko je težak i kompleksan ovaj momenat kroz koji svet prolazi – i Srbija kao deo Evrope i sveta svakako.

„Skrenuo je pažnju na ponašanje onih država koje su poznate po ozbiljnom pristupu problemima, stvarima, ovoga puta je to i država Srbija“, kaže Selaković.

Prema njegovim rečima, svet se nalazi u trenutku promene političke arhitekture.

„Kaže se da se samo magarac i budala ne menjaju. Moramo da se prilagođavamo određenim okolnostima, evropskim, globalnim. Predsednik Vučić izašao je sa planom od deset tačaka pokazujući koliko je ozbiljan naš pristup nadolazećoj krizi“, ističe ministar Selaković. 

O evropskim integracijama

„U našim rukama je postupanje naše države kada su u pitanju određeni zahtevi u procesu evropskih integracija. Mi u evropske integracije ulazimo iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je činjenica da se gotovo 65 odsto trgovinske razmene obavlja sa državama članicama EU, najveći investitori i najveći pojedinačni donatori su iz EU, da smo sa stotinama hiljada radnih mesta u Srbiji vezani za kompanije koje su u vlasništvu kompanija iz država članica EU, četiri od naših osam suseda su već u EU“, napominje Selaković.

Navodi da je cena koju treba da platimo ona koju su plaćale i druge države koje su ulazile u EU. „Moramo da se trudimo da bude za nas što manja, da za što manje dobijemo što više, to je pravilo racionalnog poslovanja, pravilo dobre uprave“, kaže Selaković.

Prema njegovim rečima, to je pravilo dobre diplomatije, a pristup problemu koji je predsednik predstavio je najracionalniji moguć.

„Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj je brži evropski put da bismo promenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko ko ozbiljno drži finansijsku disciplinu u javnim finansijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Evropi“, rekao je Selaković i dodao da Srbija uspeva jer se njom ozbiljno rukovodi.

„Činjenica je da je kod naših građana opala zainteresovanost za podršku evropskom putu. Vučić je jasno rekao – dajte mi alternativu tom putu, kako ćemo graditi više brzih pruga, novih auto-puteva, kliničkih centara, bolnica. To nije lepa priča koju građani vole da čuju, to je suštinski onako kako stvari jesu“, ističe ministar. 

Kada građanima predstavite kako jeste, poslali ste signal da ćete se boriti i očekujete podršku, razumevanja. Moramo da se borimo zajedno da kroz nezgodna vremena Srbija prođe što manje oštećena, kaže on.

Borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima

Konstatovao je da će Zapad tražiti da priznamo Kosovo, da bi mogli da kažu Putinu da nema pravnog presedana. 

„Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borićemo se da ona ne ide u tom smeru, borićemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borićemo se još jače“, navodi Selaković.

„Mi smo ti koji tvrdimo da je napravljen presedan koji će biti korišćen. Govorim o ovome na osnovu razgovara koje sam imao sa mnogim ministrima diplomatije iz Latinske Amerike, Afrike, Azije koji su svesni toga“, kaže Selaković.

Ističe da je svet pun problema kao što je problem KiM, ne postoji identičan problem, ali problem secesija određenih delova teritorije država postoji u čitavom svetu, na stotine je takvih primera.

Pravljanje jednog presedana može da izrodi jednu vrstu devijantnog pravila koje će se primnjivati u drugim slučajevima, naveo je Selaković.

„Putin je pomenuo slučaj KiM, pomenuo je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Predstavnici Prištine pominju to mišljenje u SB UN, to je mišljenje kome je tada srpska vrhuška doprinela postavljajući pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde“, kaže Selaković.

„Moramo da se borimo za naše interese na KiM, interese države Srbije za interese srpskog naroda. Ne znam da li je u ovom periodu od 23 godine država u dužem vremenskom periodu borila uspešnije nego u ovih deset godina, a da nam je manevarski prostor neuporedivo gori“, napominje Selaković. 

Šta se dešava ovih dana, šta Srbija može da uradi

Selaković kaže da nećemo sediti vezanih ruku i nogu. Nećemo ćutati, nećemo biti ni nezainteresovani, borićemo se na svaki mogući način, dodao je Selaković.

Postoji zainteresovanost Prištine da uđe u Savet Evrope, to im fino zvuči da prodaju priču svojim biračima, to je nešto kao EU. Rusija nije više u Savetu Evrope, tu se odlučuje prostom većinom, podseća Selaković.

„Nije tajna, Priština ima većinu država članica Saveta Evrope na svojoj strani, ali nema principe na svojoj strani, šta neko mora da bude da bi mogao da uđe“, napominje Selaković.

Svako ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku, vara se, nećemo, kaže on i dodaje da će se aktivirati svaka moguća politika odbrane interesa države Srbije i srpskog naroda na KiM. 

Selaković je na kraju rekao da bi trebalo da 16. maja bude na radnom ručku u Briselu povodom održavanja Saveta za spoljne poslove EU, na kome će Zapadni Balkan biti glavna tema.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar