Selaković: Intenzivirati politički dijalog i saradnju sa Kostarikom

Izrazivši zadovoljstvo što je u godini kada obeležavamo 140 godina bilateralnih odnosa dve zemlje realizovana istorijska, prva poseta Kostariki jednog ministra spoljnih poslova Srbije, Selaković je poručio da je naša zemlja zainteresovana za unapređenje saradnje i oživljavanje političkog dijaloga sa Kostarikom, istakavši da je potrebno intenzivirati kontakte i susrete zvaničnika naše dve zemlje.

Šef srpske diplomatije ukazao je i da prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa jasno pokazuje našu rešenost da sa Kostarikom ojačamo dijalog i saradnju.

On je izrazio nadu da će značajan jubilej koji naše zemlje ove godine obeležavaju, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, biti prilika i da ministar Tinoko do kraja godine poseti Beograd.

Selaković je govorio i o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnji u oblasti sporta, kulture, prosvete, ujedno, izrazivši zadovoljstvo što će tokom posete imati susrete i konkretne razgovore sa tri ministra Kostarike.

Dvojica ministara razmenila su mišljenja o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, a šef srpske diplomatije informisao je kostarikanskog kolegu o stanju na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je to pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju.

Selaković je preneo da je Srbija veoma posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ali i orijentaciji regiona ka što intenzivnijoj saradnji, te je sagovornika upoznao i sa regionalnom inicijativom „Otvoreni Balkan“, kao i tokom evropskih integracija naše zemlje.

Nakon današnjeg sastanka Selaković i Tinoko su potpisali Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta „Manuel Maria de Peralta“ MSP Kostarike, kao i Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa kojom je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države.

Selaković je sa resornim kostarikanskim ministrima potpisao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar