Selaković i Čavušoglu: Unaprediti odlične odnose Srbije i Turske

Šef srpske diplomatije kazao je da je i današnji susret bio prilika da se unaprede sveobuhvatni prijateljski odnosi, kojima u najvećoj meri pečat i zamajac daje, kako kaže, lični odnos dva predsednika – Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

„Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje“, kazao je Selaković izrazivši zadovoljstvo što su sadašnji odnosi na vrhuncu u odnosu na tradiciju od 142 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka razmenili su mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku projekata, investicijama u oblasti energetike, kulturne saradnje, ali i o regionalnim temama za koje Srbija i Turska dele interesovanje.

„Razgovarali smo i o situaciji u svetu i regionu, saradnji u regionu koju Turska prepoznaje i u inicijatici “Otvoreni Balkan“. Razgovarali smo i o situaciji u BiH i afirmisali smo naš dosledan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali i poštovanje Dejtonskom sporazumu. Za Srbiju su jedino prihvatljiva rešenja koja dolaze putem dijaloga, uz saglasnost sva tri naroda u BiH“, kazao je šef srpske diplomatije.

Navodeći da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković se zahvalio na podršci koju Turska daje nastavku dijaloga.

Ukupna ekonomsko-trgovinska razmena prešla dve milijarde evra  

Istakao je da su ekonomski odnosi dve države na svom vrhuncu o čemu, kako kaže, govore cifre.

U tom smislu, naveo je da je ukupna ekonomsko-trgovinska razmena prešla nivo od dve milijarde evra na godišnjem nivou, a da je samo u prva četiri meseca ove godine dostigla iznos od 585 miliona evra.

„Turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiji“, navodi Selaković i dodaje da je u 2021. godini, ukupna trgovinska razmena postigla rast od 31,2 odsto.

Kako kaže, razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koji su ključni za region i pomirenje u regionu, poput auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd u čijem finansiranju će učestvovati i Turska, ali i o magistralnim putevima Novi Pazar – Tutin, Tutin – Sjenica.

Istakao je da su tokom sastanka, a govoreći o ratu u Ukrajini, saglasno izrazili posvećenost miru i ne samo posvećenost, već i nadu da će do postizanja mira doći što pre.

Ministar Čavušoglu je naveo da se tokom današnjeg dana sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kojem je čestitao na izbornim rezultatima i kojem je preneo pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, o čijoj poseti Srbiji su takođe razgovarali tokom današnjeg dana.

Kako kaže, Turska je odlučna da održi najbolje odnose sa Srbijom i u tom smislu zahvali se što je ta zemlja otvorila i konzularno odeljenje u Nišu.

„Veoma su važni ekonomski odnosi koji su u porastu. Predsednik Erdogan je kazao da je cilj da ti odnosi dostignu pet milijardi dolara. Vrujemo da ćemo dostići to ove godine, a već smo prešli određenu zacrtanu cifru“, kazao je Čavušoglu.

Uvećane investicije 

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Vladi Srbije i podršci predsednika Vučića, turske investicije su uvećane u Srbiji i to sa jednog miliona na 300 miliona za 10 godina.

Kazao je i da su razgovarali o produbljivanju saradnje u oblasti energije i dodao da Turska daje podršku Srbiji kao tranzitnoj zemlji.

Izrazio je zadovoljstvo povećanjem broja turista sa obe strane i naveo da ove godine u Turskoj očekuju da imaju više od 300.000 turista iz Srbije.

Navodeći da je aktuelno i putovanje sa ličnom kartom iz jedne u drugi zemlju, Čavušoglu ističe da će Srbija biti šesta zemlja sa kojom Turska ima takav sporazum, a jedina sa kojom se ne graniči.

Kako kaže šef turske diplomatije, razgovarajući o situaciji u BiH, on je istakao važnost uloge Srbije za stabilnost u celom regionu.

„Imamo veliku želju i spremni smo da ostvarimo trilateralu između Turska, Srbija i BiH“, kaže Čaušoglu i dodaje da će Turska nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, Čavušoglu je rekao da treba uložiti najveći napor da se zaustavi rat i uspostavi mir.

„Od velikog su značaja naši radovi koje ostvarujemo zajedno sa Rusijom i Ukrajinom. Svi imamo veliku želju da se ovaj rat što pre završi jer utiče na ceo svet i veoma je važno da se završi“, kazao je Čavušoglu.

Nakon sastanka ministara Selakovića i njegovog turskog kolege potpisan je i Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji je u ime Srbije potpisala ministarka Maja Gojković, a u ime Turske ministar Čavušoglu.

Dačić razgovarao sa Čavušogluom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarao je sa ministrom Mevlutom Čavušogluom, koji je ocenio da nas istorija zajedničkih odnosa obavezuje da zajednički radimo na daljem jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu.

Predsednik skupštine je za odnose Srbije i Turske rekao da su tradicionalno prijateljski, ističući da se bilateralna saradnja nalazi na veoma visokom nivou i realizuje na gotovo svim poljima, o čemu svedoči i činjenica da je ovo četvrti susret sa ministrom Čavušogluom u poslednjih godinu dana, saopšteno je iz parlamenta.

Ukupnu međuparlamentarnu saradnju u prethodnom periodu predsednik Skupštine ocenio je kao veoma dobru, prijateljsku, kontinuiranu, te napomenuo da je svojom ustaljenom dinamikom pratila trend opštih bilateralnih odnosa.

Dačić je rekao da dobre političke odnose prate i razvijeni ekonomski odnosi, što je posebno važno u trenutnoj situaciji, kada je poljuljano globalno energetsko i ekonomsko tržište.

Srbija je, kako je naveo, značajnim promenama investicionog okvira doprinela stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije koje imaju nameru da realizuju ulaganja na teritoriji Srbije.

„Zainteresovani smo za unapređenje saradnje u sferi privlačenja turskih investicija kroz obezbeđivanje dugoročne podrške turskim investitorima u sprovođenju njihovih poslovnih namera, kako u postupku realizacije investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora, a imajući u vidu stabilno poslovno okruženje i privlačni investicioni ambijent“, kazao je Dačić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar