Selaković: Četiri države povukle priznanje KiM, dve zemlje pomažu Prištini

„Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim je državama reč“, rekao je Nikola Selaković, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da dâ šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

„Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno“, rekao je Selaković.

Takođe, Selaković je preneo da su naše obaveštajne službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Ministar Selaković poručuje da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na otpriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će se u toj borbi rukovoditi našim državnim i nacionalnim interesima.

Selaković je rekao da se nalazimo u veoma teškoj situaciji pošto su naša država i rukovodstvo izloženi velikim pritiscima, da dobrovoljno prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, rušenje međunarodnog javnog prava i poretka – i to na svoju štetu.

„Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumentaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt dipartmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju“, naveo je Selaković.

Kako je rekao, predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestvovala u njemu.

Selaković ističe da je Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi dijalogom već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.

„Pred nama su burni i važni dani, predsednik očekuje posetu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna čiji će domaćin biti Emanuel Makron. Zatim slede veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa sa Rusijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa“, zaključio je Selaković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar