Šef diplomatije Togoa: Povlačenje priznanja Kosova definitivno, hvala Dačiću

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Disej kaže da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću rekao da ga uverava u bezrezervnu podršku Republike Togo kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije.

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno“, rekao je Dise na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ivicom Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova.

Naveo je i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je zahvalio.

„Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem“, poručio je Dise.

Dačić i Disej su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

„Želimo jaču saradnju u više sektora, od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede“, rekao je Dise.

Dačić je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mestima, uključujući i njegovu posetu u maju 2019.

„Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo“, rekao je Dačić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke interese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.

„Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama“, rekao je Dačić i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

Dačić je na tome zahvalio i istakao da je 27 zemalja povuklo priznanje, čime je otvorena šansa za dogovore i dijalog.

„Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Republike Togo sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar