Sednica Skupštine o KiM, Vučić izneo plan od deset tačaka o politici u narednom periodu

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je za RTS da tokom treće posebne sednice Narodne skupštine možemo očekivati jednu ozbiljnu, temeljnu i veoma važnu raspravu imajući u vidu temu.

„Izveštaj o pregovaračkom procesu, pokriva poslednjih pet meseci koji su bili sve samo ne laki za našu državu, a posebno za naše sunoradnike koji žive na Kosovu i Metohiji. Pogotovo kada imamo u vidu da se sada suočavamo i s tom takozvanom francusko-nemačkom, a suštinski sa evropskom inicijativom, s papirom za koji je i sam predsednik Vučić rekao da u njemu nema mnogo toga lepog za našu državu, a u kontekstu realizacije ili odbrane naših vitalnih, nacionalnih interesa. Imajući sve to u vidu, rasprava će biti veoma važna, sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić će čitavog dana, a po potrebi možda i tokom sutrašnjeg dana, učestvovati u toj raspravi iskazavši svoje poštovanje prema narodnim predstavnicima“, rekao je Starović.

Ukazuje da je prisustvo predsednika veoma važno jer, kako kaže, on ima pun legitemitet da predvodi naše državne organe u pregovaračkom procesu koji vodi ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„Situacija je veoma ozbiljna jer se suočavamo sa tom evropskom inicijativom, ne bih je nazvao konkretnim planom s obzirom na to da je reč o radnim dokumentima koji za sada samo cirkulišu i koji nisu javnog karaktera, ali radi se o inicijativi koja nosi nekakve nove kvalitete u odnosu na sve ono što smo do sada videli, a što je opet pak uslovljeno promenjenim geopolitičkim okolnostima. Hoću da kažem da moramo poznavati dobro kontekst i ukupne okolnosti s obzirom na to da je ova inicijativa, čini mi se prvi put u odnosu na sve ono što smo do sada videli, propraćena veoma ozbiljnim oslovljavanje, pa ako hoćete i pretnjama kako prema zvaničnom Beogradu, ali čini mi se u isto vreme i prema Prištini“, ocenjuje Starović.

Ukazuje da zato moramo da budemo maksimalno odgovorni i veoma mudri.

„I da ne dozvolimo da budemo okrivljeni da smo ona strana koja odbija razgovore o ovoj inicijativi, pa da se kola slome na našim leđima“, ukazuje Starović.

Ističe i da prvi put imamo ozbiljno uslovljavanja usmerena prema Prištini što do sada, kako kaže, nije bio slučaj.

„Govorim o tome da su tri ključne države članice Evropske unije – Nemačka, Francuska, Italija – ali i Sjedinjene Američke Države, što je od posebne važnosti, zvanično uslovile prištinsku administraciju, zvanično obavestile brojne evropske države da se obustavi proces prijema Prištine u članstvo Saveta Evrope. Kažem, to jeste novina, takvu vrstu direktnog uslovljavanja ili kažnjavanja Prištine mi nismo imali u prethodnim godinama“, ocenjuje Starović.

Ukazuje da u takvim okolnostima ne smemo napraviti grešku time što bismo odmah bez ikakvog razmišljanja odbili svaki razgovor o evropskoj inicijativi i na taj način olakšali poziciju Aljbinu Kurtiju i privremenih prištinskih institucija.

Ističe da je dobro što će i građani Srbije moći u direktnom prenosu na RTS-u da prate raspravu u Skupštini.

Your browser does not support the video tag.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar