Sednica parlamenta o KiM, Vučić predstavio izveštaj: Ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost

Ne treba da postoji iluzija kod ikoga od nas, Kosovo je čedo Zapada i oni nikada neće odustati od njega, poručio je poslanicima predsednik Srbije.

„Teritorijalni integritet je sintagma svetinja kada se govori o Ukrajini, ali kada je reč o Srbiji, ona je mala i hoće da je zgaze“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da u svim razgovorima sa predstavnicima zemalja sa Zapada, Srbiji se poručuje da ako hoće da ide napred, u budućnost, i da pripada modernim zajednicama, mora da prihvati nezavisnost Kosova, inače će da ostane sa druge strane zavese i neće moći da napreduje.

„Svaki razgovor s njima je pitanje šta će Srbi da urade da umilostive zahteve Prištine. Posle NATO agresije 1999. godine, oni su podsticali interese Prištine, i radili na podelama među Srbima, u šta su uložili stotine miliona evra, praveći televizije i stanice koje treba da unesu nemir među Srbe, napravili neke nove Srbe koji će biti spremni da priznaju nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je njegov najveći uspeh to što je sačuvano jedinstvo Srba.

„Mi smo uspeli da sačuvamo jedinstvo Srba, i južno i severno od Ibra, i to je moj veliki uspeh jer su Srbi razumeli da moraju da budu jedinstveni, da je to jedini način da sačuvamo naše nacionalne interese“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Beograd poštovao sve dogovore, i one iz 2009, 2010, 2011. i 2013. godine, ali da Prištini svi ti dogovori služe da Srbi izvrše nešto, a kada Albanci treba nešto da ispune, onda se pozivaju na ustav i slično.

„Ja ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali ću sve od sebe dati da podržimo kompromisna rešenja i da sačuvamo mir sa Albancima. Želim da kličem miru, napretku i normalnosti, a da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas“, rekao je Vučić.

Sistemski problem u pregovorima je taj što zapadni svet ne želi da prizna Rezoluciju 1244 UN.

„Neće da čuju za nju i kažu da se ona promenila zbog situacije na terenu, i ne pada im na pamet da vrše pritisak na Prištinu da ispuni dogovoreno, pre svega formiranje ZSO. Čisto sumnjam da će se to i desiti, bez obzira na obećanja, osim na nivou nekakve nevladine organizacije“, kaže predsednik Srbije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar