Седница Одбора за заштиту животне средине одржана у Бабушници, бурна расправа о мини-хидроелектрани

Део народних посланика, активисти и стручњаци из области екологије обишли су пре почетка седнице Одбора за заштиту животне средине село Ракита, где је пре двадесетак дана почела да ради мини-хидроелектрана.

Професор Шумарског факултета Ратко Ристић истакао је да је локална самоуправа Бабушница издала акт у којем пише да није утврђиван јавни интерес за изградњу објекта.

„Како је било могуће да локална самоуправа изда грађевинску дозволу, ако није била комплетна техничка документација? Локална самоуправа Бабушница је издала један акт у коме стоји да није утврђиван јавни интерес за изградњу објекта“, рекао је професор Ристић.

Пред почетак седнице новинарима су се обратили и посланици Српске напредне странке, рекавши да су прекршене процедуралне ствари, да је подметнут други списак учесника седнице и да они не желе да учествују у фарси, коју предводи Александар Јовановић Ћута.

„Знају људи у звоначком крају, у шест села, шта се дешава и ја сам им на томе изузетно захвалан. Нису нашли за сходно да следе некога и се данас појаве ту. Као што сам рекао и прошли пут за литијум, подржавам све оно што раде Чешка, Немачка и Финска, у складу са нашим законодавством. Како могу бити против изградње било чега што је на корист држави“, рекао је потпредседник Одбора за заштиту животне средине Милимир Вујадиновић.

После бурне расправе у току конференције за новинаре и на улазу у зграду општине, седница Одбора је почела.

„Ракитска река је тренутно у цевима. Ми бисмо то одмах избушили, данас бисмо понели брусилице, али ми то не можемо да урадимо физички јер је опасно, унутра је вода под притиском“, истакао је председник Одбора за заштиту животне средине Александар Јовановић Ћута.

Најављено је да ће Одбор за заштиту животне средине заседати на свим местима у Србији где се одређеним активностима угрожава животна средина.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar