Savet bezbednosti UN sutra o izveštaju o KiM, Selaković na sednici

Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika za period od septembra 2021. do marta ove godine, a početak sednice je u 21 sat, po srpskom vremenu, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U izveštaju je generalni sekretar UN izrazio žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo „ograničen napredak“ i ukazao na to da dijalog uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Guteres je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju na postizanju konkretnih rezultata.

„Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija“, istakao je generalni sekretar UN u izveštaju.

Naveo je da je u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi i ohrabrio Beograd i Prištinu da „obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika“ u procesu dijaloga.

Guteres je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije, poručio je on.

Guteres je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Pozvao je privremene prištinske institucije na svim nivoima, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da nastave da preduzimaju napore ka stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji navedeno je da su predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali 6. oktobra na marginama samita Evropska unija – Zapadni Balkan u Sloveniji.

U izveštaju se navodi da je nakon sastanka Vučić naveo da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Uz ovaj izveštaj pridodat je i izveštaj o radu Euleksa u istom periodu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar