Савет безбедности о Косову – између ЗСО, Унмика и оптужби за ратне злочине

Формирање Заједнице српских општина било је централна тема седнице Савета безбедности УН, на којем је разматран нови шестомесечни извештај генералног секретара светске организације Антонија Гутереса о стању на КиМ.

Неопходност формирања Заједнице истакли су листом сви амбасадори држава чланица најмоћнијег тела светске организације, али је руски амбасадор при УН Василиј Небензја оценио да је Приштина „потпуно незаинтересована“ за спровођење тог дела споразума.

„Приштина уз помоћ Запада покушава да преузме контролу над српским срединама, о чијим правима, како се чини, нико не води рачуна. На тај начин ствара се чисто албанска средина“, рекао је Небензја, понављајући податке о спором и незадовољавајућем броју српских и осталих неалбанских повратника на КиМ.

Сједињене Америчке Државе су, истовремено, навеле да је формирање Заједнице српских општина „следећи критични тренутак процеса“, чији је кључни део договор из Охрида.

Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа, рекао је у обраћању српски министар спољних послова Ивица Дачић.

Судбина Унмика, подељена мишљења у Савету безбедности

Мисија Уједињених нација на Косову, чији је извештај о стању на КиМ наишао на подељена мишљења међу учесницима расправе, поново је била предмет озбиљних подела, пре свега јер је приштинска министарка спољних послова Доника Гервала Шварц оценила да 90 одсто извештаја који је представљен пред Саветом безбедности „није тачан“.

„Унмик је постао фактор дестабилизације у региону и овим извештајем то доказује“, рекла је Гервала Шварц, која је оптужила руског амбасадора при УН Василија Небензју да јој није омогућио да на седници Савета безбедности УН говори на албанском језику.

За преиспитивање улоге УН на Косову, поново, заложили су се Француска, Јапан, Немачка и Американци који сматрају да је после више од 20 година „време за УН да пронађе одговарајућу улогу за мисију на Косову“.

„Сматрамо да је ова мисија одавно испунила свој мандат“, рекао је амерички дипломата.

„Да сте желели да говорите на албанском ми бисмо вам то дозволили“, рекао је руски амбасадор.

Албански амбасадор при УН Ферит Хоџа рекао је да су две чланице Савета безбедности УН тражиле да се представница Косова обрати овом телу на албанском језику, наводећи да су се такве ствари дешавале у неколико наврата током протеклих десетак година.

„Нећу даље да инсистирам на томе како не бих доводио Председништво у проблематичну ситуацију“, рекао је албански амбасадор.

Ратни злочини на седници Савета безбедности

Доника Гервала Шварц је, током излагања, оптужила министра спољних послова Србије за ратне злочине, наводећи да је Приштина, упркос томе, спремна да преговара због будућности читавог региона.

Одговарајући на те оптужбе, Дачић је рекао да су Хашим Тачи и Кадри Весељи сада пред Судом у Хагу.

„Зашто се њима суди, а не мени?“, упитао је Дачић.

О извештају Унмика

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да извештај Унмика не представља основу на којој би чланице овог тела могле створити слику о стању на Косову и Метохији.

Дачић је, пак, подсетио је да је у Приштини је живело више од 40.000 Срба а данас их има 100, наводећи да је Косово у претходне две деценије постало етнички готово чиста територија.

„Од 112 повратака у последњих шест месеци, 60 су Срби… Овим темпом потребни су векови да би се сви вратили. Ово је најмањи проценат повратака у постконфликтне зоне у целом свету. Сматрате ли да ово питање не треба да помињете? Сматрате ли да протерани заувек треба да буду протеран?“, рекао је Дачић.

Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа, рекао је српски министар спољних послова.

Овако је текла седница Савета безбедности УН

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar