Sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu

„EU od sastanka očekuje dogovor o planu za implementaciju, koji je neodvojivi deo evropskog predloga sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, naveo je zvaničnik, naglasivši da je formiranje Zajednice srpskih opština „bio i ostao najteži deo razgovora“.

Evropski funkcioner je naveo da je cilj razgovora u Ohridu zaključivanje dogovora o implementaciji, a ako to ne bude moguće, biće jasno da li je to zbog opstrukcije neke od strana ili zato što je potrebno još rada na sporazumu.

Dodao je i da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj o rezultatima razgovora izvestiti lidere EU na samitu 23. i 24. marta.

„Bez dogovora o implementaciji, evropski plan bi bio samo neobavezujuća politička deklaracija“, navode u Briselu, ističući da će oba „integralna“ dela predloga o normalizaciji biti potpisana na kraju procesa, čime će postati pravno obavezujući sporazum za obe strane.

Razgovori o Zajednici srpskih opština i dalje su vrlo osetljivo pitanje na Kosovu i Metohiji i nisu daleko odmakli, navodi zvaničnik.

„Naš stav je da sporazum o Zajednici, postignut još pre 10 godina, mora da bude primenjen. Kosovo treba da promeni narativ o ovom pitanju. U Evropi postoji bar 16 modela koji bi mogli da posluže kao primer i inspiracija“, ističu predstavnici EU.

Zvaničnik EU nije želeo da komentariše različite interpretacije sastanka koje su u medijima dali Vučić i Kurti, navodeći da je važno ono što su lideri rekli na samom sastanku.

„Sporazum je prihvaćen, ali bez dogovora o implementaciji ne vredi mnogo. Od Beograda i Prištine smo tražili da, u međuvremenu, budu umereni i uzdrže se komentara koji bi otežali sledeći sastanak“, naveo je zvaničnik EU.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar