Сана Марин признала пораз, највише гласова освојиле партије деснице

Национална коалициона партија (НЦП) је освојила 48 од 200 места у парламенту, за длаку више од националистичке Финске партије која ће имати 46 места. Социјалдемократе Сане Марин имаће 43 места у финском законодавном телу.

Лидер НЦП-а Петери Орпо поручио је да ће „поправити Финску“ и њену привреду. Крај ере Сане Марин, најмлађе светске премијерке, био је очекиван. Она је сматрана узором за прогресивне нове лидере, али код куће се суочила са критикама због журки и трошења јавног новца на пензије и образовање, које конзервативне партије нису сматрале оправданим.

НЦП је водио у анкетама скоро две године, иако се та предност смањила последњих месеци. Та партија обећава да ће зауставити раст јавног дуга који је достигао нешто више од 70 одсто БДП-а од када је Сана Марин преузела дужност 2019.

Орпо је оптужио Сану Марин да нарушава економску отпорност Финске у време када је енергетска криза Европе, изазвана ратом у Украјини, тешко погодила земљу и повећала трошкове живота.

Орпо је рекао да ће преговарати са свим странкама како би формирао владајућу коалицију, док је Сана Марин рекла да би могла у коалицију са НЦП-ом, али не и са Финском партијом, коју назива „отворено расистичком“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar