Самир Бејтић ослобођен оптужби за злочине на Казанима

Пресудом Кантоналног суда у Сарајеву од 3. новембра 2021. године Бејтић је ослобођен оптужби да је починио ратни злочин против цивилног српског становништва.

Против ове пресуде Тужилаштво Кантона Сарајево уложило је жалбу због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, са предлогом укидања пресуде и враћања предмета првостепеном суду на поновно суђење.

Врховни суд ФБиХ одбацио је жалбу као неосновану, те потврдио пресуду Кантоналног суда у Сарајеву.

У оптужници се наводи да је Бејтић, као припадник Десете брдске бригаде Армије БиХ, 1993. године учествовао у премлаћивању Ергина Николића и Душка Јовановића, након чега их је са групом војника и Мушаном Топаловићем Цацом одвезао на локалитет Богушевца, где су у земуници наставили злостављање, а потом их убили. Оптужен је био и да је, између осталог, 25. децембра 1992. убио Зорана Вучуревића на Казанима.

Бејтићев бранилац Русмир Каркин подсећа да је суђење у овоме предмету трајало дуже од 20 година и да је ово четврта ослобађајућа пресуда. Бејтић је 2006. био осуђен на 14 и по година затвора за злочине почињене на Казанима, али је та пресуда укинута.

Потом је у два наврата ослобођен оптужбе, али су и те одлуке укинуте. Врховни суд је сваки пут укидао пресуде Кантоналног суда и указивао на битне повреде одбредаба кривичног поступка.

На ову пресуду не постоји могућност жалбе.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar