Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

„Potraga za nestalim licima i saradnja između Beograda i Prištine, uključujući i Radnu grupu za nestala lica, moraju biti nastavljeni bez daljeg odlaganja“, rekao je Fabijan Salvioli.

On je ocenio da su se porodice nestalih našle „kao taoci političkih interesa i nespremnosti vlasti, koje ne preduzimaju korake da okončaju njihovu patnju“.

„Beograd i Priština moraju da okončaju ispolitizovane taktike koje ometaju napore u procesu promocije istine, pravde i pomirenja koji su usmereni na rešavanje nasleđa teških kršenja ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998-99“, izjavio je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost zbog nedostatka saradnje između vlasti u Beogradu i Prištini u pogledu procesa tranzicione pravde.

Salvioli je pozdravio inicijative koje su usvojile nadležne vlasti u cilju omogućavanja istine i pravde, ali je istakao da je napredak bio „alarmantno spor“.

„Nedostatak saradnje često vođen političkim agendama doveo je do zastoja u procesu“, rekao je specijalni izvestilac.

Ekspert UN je takođe upozorio na restriktivne zakonske okvire koji otežavaju pristup reparacijama svim žrtvama sukoba.

„Pozivam nadležne u Beogradu i Prištini da unaprede svoje zakonske okvire kako bi obezbedili da sve žrtve mogu da pristupe pravu na reparaciju bez diskriminacije“, rekao je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost i zbog nedovoljnog priznavanja i sećanja na patnje koju su pretrpele sve žrtve sukoba i ukazao da je to neophodno za proces pomirenja.

„Nasleđe prošlih kršenja prava sa svom svojom složenošću mora se adekvatno i sveobuhvatno tretirati kako bi se proces društvenog pomirenja pomerio napred. Žrtve se moraju staviti u samo središte ovog procesa“, rekao je Salvioli.

On je pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da obnove napore za unapređenje sveobuhvatnih programa tranzicione pravde cilju postizanja istinskog pomirenja, održivog mira i sprečavanja ponavljanja nasilja, navodi se na sajtu Medija centra.

Tokom posete, ekspert UN se sastao sa zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i organizacija za ljudskih prava, preživelim žrtvama ratnih zločina, porodicama žrtava i predstavnicima međunarodne zajednice.

Specijalni izvestilac će podneti kompletan izveštaj o svojoj poseti Savetu za ljudska prava 2023. godine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar