Сајам грађевинарства – прилика да научимо како се планира, пројектује и гради

Произвођачи подсећају да криза у производњи грађевинског материјала предуго траје, а да им је због руско-украјинског сукоба отежано и снабдевање сировинама.

„Пре свега смо се ослонили на поуздане партнере и постојеће с којима већ дуги низ година градимо поверење и они су нам била основа како бисмо могли да одржимо континуитет у пословању“, каже Дарко Гајић из компаније „Пештан“, Аранђеловац.

Иако криза десеткује грађевинаре, ниједан излагач није отказао учешће на Сајму. Заступљене су све грађевинске делатности и изложени новитети, попут мастер кључа за стамбене и пословне објекте.

„Запослени може проћи кроз пешачку баријеру, контролу приступа, може приступити својим паметним телефоном у моменту када се појави лифт, може доћи да га тачно одвезе на спрат где су његове канцеларије“, каже Драган Суханек из предузећа „Секјурити груп инт“.  

На сајму се поставило и питање завршетка стратегије развоја грађевинарства. 

„Кроз ту стратегију омогућили бисмо боље услове за грађевинске компаније и створили би се услови да наше грађевинске компаније конкуришу и буду носиоци великих послова и самим тим бисмо побољшали процес производње, остваривали би се већи приходи и била би упослена наша радна снага“, каже Данијела Рабреновић, архитекта „Конект консалтинг тима“ из Београда.

Весић: Стране компаније морају да номинују домаће подизвођаче 

За ресорног министра Сајам је прилика да научимо како се планира, пројектује и гради. Најављује завршетак стратегије развоја грађевинарства. 

„Инсистираћемо да када стране компаније раде да морају да номинују подизвођаче који су домаћи и тражићемо да се директно плаћају подизвођачи приликом плаћања ситуација да не би било ситуација да поједини извођачи задржавају новац и не плаћају подизвођаче“, каже Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Да омогућимо да наше компаније крену, да почну да раде и ван Србије, да почну да раде оно што је било некада и да напросто могу да раде велике и озбиљне инфраструктурне пројекте“, рекао је Весић. 

Значај грађевинарства за економију Србије показује и његово учешће у бруто домаћем производу, који је прошле године износио шест одсто, а у 2022. се увећао на 6,4 одсто. Произвођачи поручују да фокус треба да буде и на грађевинским производима домаћег порекла и да се привредници региона удружују како би решили глобалне проблеме.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar