SAD očekuju konstruktivan pristup Vučića i Kurtija povodom evropskog predloga

„Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim“, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu, prenosi Glas Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako je ranije preneo izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, trebalo bi da osim zvaničnog izjašnjavanja o prihvatanju, razmotre i detalje primene evropskog predloga.

„Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

O normalizaciji odnosa i sveobuhvatnom sporazumu Beograd i Priština pregovaraju više od decenije pregovaraju pod okriljem Evropske unije – uz pomoć Sjedinjenih Država. Razgovori dve strane, proces promenljivog učinka, posebno su bili usporeni tokom 2022. godine – perioda koji je obeležio napad i vojna agresija Rusije na susednu Ukrajinu, prenosi Glas Amerike.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu – iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to „što su Srbija i Kosmet u načelu prihvatili predlog Evropske unije“.

„Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti predloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja – kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija“, navodi se u odgovoru.

„Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije što je pre moguće kako bi bezbednost i stabilnost za sve građane bili poboljšani. Ohrabrujemo Vladu Kosova da obezbedi uslove da kvalifikovani kosovski Srbi to mogu da učine bez odlaganja. Briselski sporazumi su predvideli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primenu“, zvaničan je stav Stejt departmenta u vezi sa tim pitanjem. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar