Са цркве у Прагу још одјекује звоно краља Александра, шта крије њена крипта

Појање верујућих у данима Великог поста који претходи најрадоснијем хришћанском празнику над празницима – Ускрсу. Служи се на црквенословенском, српском и чешком.

„Црква Успења Пресвете Богородице у Прагу изграђена је и освештана 1925. године, коју су подигле руске избеглице, које су избегле од Октобарске револуције.Од самог почетка изградњу храма помагао је и наш краљ Александар Карађорђевић и финансијски, па и у даровима. Његов поклон је највеће звоно на цркви, које је он донео на Видовдан 1928. и које и данас звони“, каже јереј Срђан Јаблановић, свештеник овог храма.

У крипти Богородичиног храма похрањена су сведочанства српске прошлости.

„Овде је сахрањено и 130 Срба из Првог светског рата. Овде се чува успомена на краља Александра Карађорђевића, који је долазио у Праг у цркви о посту. Централно место заузима крст посвећен краљу Александру Карађорђевићу, где се у дну крста налази и део његове кошуље натопљене крвљу из атентата у Марсеју. Поред тога, овде у крипти је сахрањен и први премијер Чехословачке Карл Крамаж и његова жена Надежда“, наводи јереј Срђан Јаблановић.

Добронамерне и љубопитљиве посетиоце из Србије упознаје са знаменитостима града на Влтави који привлачи својим вишестолетним културним и верским наслеђем.

Када се уморите од шетње Прагом, остаје вам да констатујете због чега је овај град под заштитом Унеска од 1992. године.

Најстарији прашки камени мост, који је подигао краљ Карло IV, са 30 статуа светаца спаја изузетно богату споменичку прошлост и садашњост, које привлаче реке туриста из целог света.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar