Руски писац Прилепин повређен у експлозији бомбе, Захарова окривила Украјину и Запад за напад

Руски председник Владимир Путин још није одговорио на предлоге генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса о договору о извозу жита преко црноморских лука, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Ситуација у вези са тим договором за сада се није поправила, рекао је Песков, пренео је Тас.

Гутерес је у априлу замолио руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Путину уручи писмо у којем се предлаже начин усмерен на унапређење и проширење споразума који омогућава сигуран извоз украјинског жита преко црноморских лука. Украјина, Русија, Турска и Уједињене нације нису успеле да постигну договор током преговора о извозу жита у петак.

Портпарол УН Фархан Хак изјавио је да није дато овлашћење ниједном новом броду за извоз житарица преко Црног мора, преноси Ројтерс.

Он је додао да се настављају свакодневне инспекције претходно одобрених бродова. Из турског Минстарства одбране саопштили су да су четири стране одржале технички састанак у Истанбулу о предстојећим преговорима о споразуму о житу.

 „Прелиминарни координациони састанак са техничким особљем УН, Русије, Украјине и Турске одржан је уочи састанка заменика министара одбране следеће недеље у Истанбулу. Учесници састанка су се договорили о дневном реду састанка заменика министара уз техничка питања“, наводи се у саопштењу турског Министарства одбране.

Првобитно се очекивало да ће се заменици министара одбране Русије, Украјине и Турске састати данас у Истанбулу како би разговарали о продужењу споразума о житу који истиче 18. маја, међутим турски министар одбране Хулуси Акар саопштио је да се јавила потреба за састанак четири стране на техничком нивоу преноси Тас.

Споразуми о извозу хране из Украјине закључени су 22. јула прошле године на период од 120 дана, а продужени су у новембру за још 120 дана.

У марту ове године, руске власти објавиле су да се споразум продужава за 60 дана, упозоравајући да ће то бити довољно времена да се процени ефикасност меморандума који је Русија потписала са Уједињеним нацијама.

Тим меморандумом је укинуто ограничење извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, међутим званична Москва напомиње да се други део споразума не спроводи

(Танјуг, Ројтерс)

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar