RSE: Lajčak i Eskobar ove nedelje u Beogradu i Prištini

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, poseta će se desiti u toku ove nedelje i ima za cilj da se još jednom razgovara sa stranama kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo i Metohiju.

Evropska unija je 18. avgusta sazvala novu rundu na najvišem političkom nivou, međutim višesatni razgovori su okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je najavio nastavak pregovora.

Trebalo je da se u sklopu nastavka angažovanja u evropskoj prestonici, ove nedelje sastanu glavni pregovarači Beograda i Prištine, ali najverovatnije će ovo sačekati na ishod razgovora koje će Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar obaviti sa prištinskim, odnosno beogradskim sagovornicima.

Juče se predsednik Aleksandar Vučić sastao sa Srbima sa KiM i nakon tog susreta novinarima izjavio da je Priština na sastanku u Briselu nije prihvatila nijedan predlog Beograda. Kako je naveo, jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da Beograd i Priština pronađu rešenje najkasnije 31. avgusta kako bi se izbeglo novo zaoštravanje situacije na severu KiM.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar