RIK: Počele izborne radnje, utvrđene boje listića

Vladimir Dimitrijević je članovima RIK-a rekao da je na obrazloženi predlog Vlade, predsednik Republike doneo ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, te da je taj ukaz objavljen u Službenom glasniku, a istovremeno je doneta i odluka o raspisivanju izbora za narodne poslanike za 3. april 2022. godine.

„Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju od danas, 15. februara. Mogu da konstatujem da su otpočele izborne radnje u Srbiji za narodne poslanike“, rekao je Dimitrijević.

Republička izborna komisija donela je odluku o obrascima za podnošenje izborne liste kandidata za narodne poslanike za izbore raspisane za 3. april ove godine.

Doneta je i odluka o obrascima za podnošenje prijava za posmatranje radnog dana za sprovođenje izbora za narodne poslanike, a odnosi se i na domaće i strane posmatrače.

Dimitrijević je rekao da su to uobičajeni obrasci koji su se i ranije koristili.

RIK je doneo odluku da kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije za glasanje za narodne poslanike bude ljubičaste boje, a listić za glasanje sive boje.

Takođe, doneta je odluka da boja glasačkog listića za predsedničke izbore bude plave boje, a kontrolni listić „cigla“ boje.

Dimitrijević je rekao da su predsednički izbori redovni, kao i da će se održati u 2022. godini.

GIK o obrascima za izborne liste

Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je Odluku o nazivu i obliku obrazaca za podnošenje izbornih lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda.

Obrasci potrebni za podnošenje izborne liste su izborna lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda – Obrazac OGIK-1/22, saglasnost kandidata za odbornika – Obrazac OGIK-2/22, izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda – Obrazac OGIK-3/22 i spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda – Obrazac OGIK-4/22, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojena i Odluka o nazivu i izgledu obrazaca za podnošenje prijava za posmatranje rada GIK postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanih za 3. april 2022. godine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar