Razgovori o KiM – privrženost dijalogu i crvene linije

Srbija može da pregovora o primeni evropskog predloga, uz ograničenja koja su poznata pre nego što je tekst plana postao poznat javnosti, napominje predsednik Aleksandar Vučić.

Ističe da se u Briselu razgovaralo, ali da nikakav dogovor nije postignut, niti je stavljen potpis na bilo koji dokument.

„Reč je o tome da ne može da se razgovara o priznanju i ulasku Kosova u UN. Za sve ostalo sam otvoren da razgovaram. Ne zato što nas to vodi ka evropskom putu, već je to dobro za odnose Srba i Albanaca. Što se mene tiče, dok sam predsednik, neću potpisati ni prihvatiti ni formalno ni neformalno priznanje Kosova, ni ulazak u UN“, rekao je Vučić, gostujući u emisiji Takovska 10.

Da evropski predlog ne predviđa uzajamno priznanje, poručuju i Brisel i Vašington. O priznanju tokom poslednje runde dijaloga nije govorio ni premijer privremenih institucija u Prištini. Dva dana kasnije vraća se staroj retorici.

„Naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. Dakle, odnose treba normalizovati. To se može uraditi samo ako je uzajamno priznanje u centru. To je rekao i predsednik Bajden, sekretar Blinken, kancelar Šolc. Trudimo se da postignemo punu normalizaciju i nastavimo da radimo na evropskom predlogu“, rekao je Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini.

Rad na primeni predloga očekuje zapad. Uz to i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Posle jučerašnjeg sastanka na visokom nivou, Eskobar i ja smo seli da uskladimo naredne korake uoči idućeg sastanka. Složili smo se da je važno postići dogovor o modalitetima primene evropskog sporazuma i da se primene svi postojeći sporazumi iz dijaloga“, napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Povratak dijalogu koji je jednostranim potezima blokirala Priština – tako poslednju rundu briselskih pregovora ocenjuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević. Nastavak razgovora, veruje, zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština.

„Jer KiM i status srpskog naroda i ambijent u kome se razgovara nije isti kad imate ili nemate zajednicu. To je prethodno pitanje i to je bilo jasno i to najbolje oslikava američka reakcija koja insistira na tome jer je i američkoj strani jasno da ne može da dođe do proboja u dijalogu ukoliko se ne ispune ranije preuzete obaveze“, rekao je Milivojević.

Kako bi ubrzao dijalog, u Prištinu će uskoro Miroslav Lajčak. Pre toga je najavio da će i u Beograd da pripremi teren za naredni susret političkih pregovarača, Vučića i Kurtija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar