Рат у Украјини – шта је у Јужној Африци утоварено у брод „Лејди ар“

За две ноћи, између 6. и 8. децембра, у јужноафричкој луци у Сајмонстауну, товар непознатог порекла утоварен је на брод „Лејди ар“, који се, након тога, вратио у једну од руских лука.

„Убеђени смо да је у брод утоварено наоружање“, рекао је амерички амбасадор у Јужној Африци Рубен Бриџети, чиме је покренута лавина оптужби јужноафричких власти и опозиције око односа Преторије према рату у Украјини.

Јужноафрички медији су, донекле, стали на страну владе тврдећи да су Американци сличне оптужбе износили пре безмало десет година тврдећи да је оружје из те земље, тајно, испоручивано Ираку, што се касније испоставило нетачним.

Противници владе пак сматрају да се иначе прилично уздржани амерички амбасадор не би осмелио на овакве изјаве, да од обавештајних служби није добио чврсте доказе да је на брод „Лејди ар“ заиста укрцано наоружање.

Додатне сумње унела је и чињеница да се руски брод укотвио у војној бази радије него у трговачкој луци у Кејптауну, а влада у сенци је од власти затражила прецизне одговоре шта се уистину догађало између 6. и 8. децембра.

Одговоре тражи и председник Сирил Рамафоса који је наложио да се формира парламентарна комисија, која ће испитати овај случај. На челу комисије, како наводе јужноафрички медији, налазиће се пензионисани судија, чије име није објављено.

Јужна Африка се, од почетка рата у Украјини, често налазила на мети западних критика због става према овом сукобу и уздржавања од гласања у Уједињеним нацијама. Такође, Преторија је у фебруару угостила руске и кинеске ратне бродове на великим маневрима.

Та држава ће такође бити домаћин самиту држава чланица Брикса, на којем се очекује и руски председник Владимир Путин.

Владајући Афрички национални конгрес, који је предводио борбу против апартхејда, има традиционално добре односе са Русијом, али Јужна Африка има много развијенију трговинску сарадњу са западом.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar