Rasprava o rebalansu budžeta; polemika o izražavanju u Skupštini i o suđenju grupi Belivuk-Miljković

Skupština završila rad, nastavak sutra

Poslanici Skupštine Srbije za večeras su završili rad, a nastaviće sutra raspravom o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za ovu godinu.

Mali: Na korak od investicionog rejtinga prvi put u istoriji

Ministar finansija Siniša Mali je, na komentar opozicije da izgradnja Srbije nije počela sa SNS-om i da se radilo i pre, upitao predstavnike prethodne vlasti koliko je bolnica izgrađeno u njihovo vreme i naveo da je u poslednjih 10 godina izgrađeno ili rekonstruisano vise od 130 zdravstvenih ustanova.

„Nije počelo sve sa nama, ali smo sa 30 milijardi evra BDP-a stigli na više od 60“, rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija danas na korak od investicionog rejtinga prvi put u istoriji, i to, kako je dodao, „ne kaže Siniša Mali, nego najveće rejting agencije na svetu“.

„Takvom politikom ste 2012. godine državu doveli do bankrota. Ali, neće se ponoviti“, istakao je Mali.

Opširnije Kraće

Đurićeva odbacila optužbe poslanica opozicije o seksističkim uvredama

Poslanica Srpske napredne stranke Nevena Đurić odbacila je optužbe predstavnica opozicije koje su zbog, kako su one protumačile, seksističkih uvreda zatražile da se poslaniku SNS-a Daliboru Šćekiću oduzme poslanički mandat.

Đurićeva kaže da apsolutno ne postoji nijedan dokaz da se to dogodilo.

„Da li je neko to negde video i da li je to zabeleženo? Vi očekujete od nas da mi verujemo na njihovu reč“, rekla je Đurićeva.

Opširnije Kraće

Stari most – simbol antifašizma ili usko grlo u saobraćaju

Poslanici opozicije predlagali da se odustane od davanja novca za rušenje Starog savskog mosta.

Isticali su da je ovaj most simbol antifašističke borbe, na šta su im poslanici vladajuće većine i ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić odgovarali da taj most nije simbol borbe protiv fašizma.

Vesić je naveo da je još pre više od 50 godina planirano da se most ukloni, jer predstavlja usko grlo u saobraćaju.

Zoran Sandić iz Poslaničke grupe NADA-Novi DSS-POKS je tražio da se briše stavka zaduživanja za auto-put Niš-Merdare, jer je to, kako je rekao, zapravo zaduživanje za izgradnju puta do Tirane, što prema njegovim rečima nije u interesu Srbije.

Odgovorio mu je Edis Durgutović iz SDPS-a rekavši da će njegova stranka uvek podržavati gradnju puteva, bez obzira kuda vode, jer to pomaže privrednom razvoju.

Poslanici opozicije protivili su se i odvajanju novca za nacionalni stadion, jer smatraju da to bar u ovom trenutku nije neophodno.

Nije prošlo ni bez varnica koje su započete juče, pa se poslanica DS-a Tatjana Manojlović javila da reklamira povredu poslovnika dok je predsedavala potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić.

Manojlovićeva je tražila da se na mesto predsedavajućeg vrati Vladimir Orlić.

Opširnije Kraće

Polemika i o suđenju klanu Belivuk-Miljković

Tokom rasprave se polemisalo i o jučerašnjem suđenju klanu Belivuk-Miljković, pa je tako Jovanov ukazao da je juče svedok govorio o tome kako je bilo spremno pet miliona evra da se upuca predsednik Srbije.

„Govorili su da je Vučić ‘drama kvin’, da izmišlja atentate na sebe, a sada nema ni izvinite, pogrešili smo, nema ničega, a videćemo kada se klupko odmota. Radostan sam što treba da se odmota i videćemo dokle će stići, da li je neko ozbiljno pripremao govore i citirao Veljka Belivuka ili se samo radi o korisnim idiotima“, rekao je Jovanov.

„Sklanjanje najdominantnije političke figure u Srbiji da drugi dođu na vlast. To je ta cela priča i to je poenta pet miliona evra, a vi se zapitajte koja je vaša uloga u celom tom sistemu i da li je deo odbrane ono što rade advokati, a deo ono što vi radite u parlamentu“, rekao je Jovanov. 

Lutovac je odgovorio da nije citirao bilo koga već je, kaže, tražio da se provere Belivukovi navodi.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je u raspravi da je svima u interesu da kriminalci završe u zatvoru.

„Nikoga nigde niste mogli da čujete, vidite, naslutite od strane opozicije da su na strani ubica i ljudi koji hoće da vrše krivična dela, to je opasna kleveta. Ja apelujem na vas da to ne činite, to je ozbiljna optužba i stigmatizacija čitave opozicije“, rekao je Stefanović.

Navodeći da su poslanici vlasti ranije govorili da Veljko Belivuk ima pravo da laže, Stefanović pita na osnovu čega tvrde da sada svedok Srđan Lalić ne laže.

Inače, okrivljeni svedok Srđan Lalić rekao je juče u nastavku suđenja kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Specijalnom sudu u Beogradu da su pripadnici te grupe kao najveću pretnju videli predsednika Aleksandra Vučića, čiju likvidaciju su i planirali.

Lalić je ispričao sudu da je od ostalih pripadnika grupe čuo da je Radoje Zvicer, vođa Kavačkog klana, čiji je ogranak činila grupa Belivuk-Miljković, poslao pet miliona evra kako bi se svgnula aktuelna vlast u Srbiji i postavila neka koja bi radila u korist klana.

Pripadnici ove kriminalne grupe optužnicom se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

(Tanjug) 

Opširnije Kraće

Lutovac: Primalni krici, Jovanov: Teatralni elitizam

Polemiku u skupštinskoj sali danas je pokrenuo šef poslaničke grupe DS-a Zoran Lutovac koji je, govoreći o važnosti obrazovanja, rekao da se ne bi dešavalo da izvršna vlast vređa poslanike ukoliko bi se više ulagalo u obrazovanje.

„Oni moraju ovde da znaju svoje mesto, da ne smeju da vređaju poslanike, poslanici su tu da njima postavljaju pitanja i da kontrolišu njihov rad. Da više ulažemo u obrazovanje, to se ne bi dešavalo“, rekao je Lutovac i naveo još jedan primer, kako je rekao, „mladog naprednjaka“ koji je govorio o „borbi sa mafijom i borbi sa inflacijom“.

„Ja sam siguran da on nije hteo da kaže da se borite sa inflacijom protiv građana ili da se borite zajedno sa mafijom već protiv mafije, ali obrazovanje kakvo imamo ne dozvoljava da on iskaže ono što misli“, rekao je Lutovac.

On je rekao da su izuzetno važni nauka i kultura.
„Nauka je važna da razumemo jedni druge. Primalni krici koje čujemo i sada se naučno mogu objasniti. Postoji teorija da se takvim vrištanjem dolazi do pražnjenja, kojim se jedinka vraća u svoje najranije doba i oslobađa primalnih trauma i neuroze“, rekao je Lutovac.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je odgovorio da se kultura i vaspitanje juče videla na primeru ponašanja „vaših narodnih poslanika“, odnosno Dragane Rakić, kojoj je bila izrečena mera oduzimanja reči.

„Ovo što ste nazvali kricima, pražnjenjem, je l’ to bio primer toga. Nisam saglasan da su to dokazi kulture, obrazovanja, vaspitanja, ali takve primere ste dali samo vi i niko više. Verovatno ste na to mislili“, rekao je Orlić.

Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov je odgovorio Lutovcu da je upravo ta vlast zatvorila Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti i uništila sve što je mogla.

„Lepo je to kada nam držite predavanje, ali bi bilo dobro da krenete od sebe. Na tom mestu gde sedate je sedeo čovek koji mi je psovao majku. Tako izgleda elita. Kad god vidimo da se predstavljate kao elita, a nas ovde vređate i ponižavate, vidimo koliko nemate pojma. Vi ste sami sebe elitom proglasili, vas niko za elitom ne smatra, što se pre odmaknete od ogledala i porazgovarate sa narodom videćete šta misle o vama“, rekao je Jovanov.

On je ocenio da je reč o „teatralnom elitizmu“.

Tanjug 

Opširnije Kraće

Poslanici raspravljaju o amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije danas razmatraju amandmane podnete na predlog rebalansa budžeta za ovu godinu.

Na predloženi rebalans podneto je ukupno 89 amandmana.

Vlada Srbije i Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava nisu prihvatili nijedan od podnetih amandmana.

Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 1.709,5 milijardi dinara, i rashodi od 1.988,5 milijardi dinara. Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijarde dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta u parlamentu, ministar finanasija Siniša Mali rekao je da je pet osnovnih razloga zbog kojih se predlaže rebalans budžeta.

Naveo je da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

Kao treći razlog naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

„Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata“, dodao je Mali.

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Poslanici vladajuće koalicije su podržali predloženi rebalans budžeta i najavili da će glasati za njega, dok su opozicioni poslanici kritikujući predlog isticali da je inflatorni, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.

Osvrćući se na diskusije poslanika, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ponosan na predloženi rebalans i na to kako se vlada i država nose sa krizom.

Istakao je da povećani prihodi u budžetu u odnosu na plan, kao jedan od razloga za rebalans, nisu rezultat inflacije nego privrednog rasta i rasta plata.

Zahtev za smenom Sandre Božić 

Poslanici opozicionih poslaničkih grupa zatražili su od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da smeni potpredsednicu parlamenta iz Srpske napredne stranke (SNS) Sandru Božić, koja je u utorak, menjajući ga na mestu predsedavajućeg, „vređala i ponizila opozicione poslanice“.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović je, na konferenciji za novinare, u Skupštini Srbije, navela da je Božić juče rekla da se poslanice opozicije prolaskom kroz deo skupštinske sale gde sede poslanici SNS nude predstavnicima te stranke.

„Takva osoba nije dostojna ovog Doma, naročito ne funkcije koju obavlja. Insistiraćemo da bude smenjena“, istakla je Manojlović.

Ona je rekla i da je, dok je juče govorila za skupštinskom govornicom, poslanik Srpske napredne stranke Dalibor Šćekić „aludirao na oralni seks“.

„Ja toga nisam bila ni svesna, jer sam bila usredsređena na svoj govor“, rekla je Manojlović.

Ona je rekla da poslanici opozicije zahtevaju da SNS traži od poslanika Šćekića da vrati mandat građanima Srbije.

Božićeva je tokom sednice objasnila da su je juče pojedine poslanice pogrešno protumačile i da je mislila na prelazak u SNS i da tim ponašanjem izazivaju incidente.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar