Rakić predsedavajućem OEBS-a: Što pre formirati ZSO

Goran Rakić je predsedavajućem OEBS-a, na sastanku u Prištini, rekao da mir i stabilnost nemaju alternativu i da OEBS ima važnu ulogu u tome.

Naglasio je da se danas problemi na Kosovu produbljuju ili rešavaju veoma sporo, kao i da srpska i druge nevećinske zajednice nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava.

„Umesto da za goruće probleme nađemo rešenja, mi imamo sve veći broj problema u sferama koje se tiču normalnog funkcionisanja svakog društva, što je veoma zabrinjavajuće. Govorimo da je formiranje Zajednice srpskih opština nešto što će Srbima na Kosovu rešiti mnoge probleme, upravo  zato ona mora da bude formirana odmah, bez ikakvih odlaganja“, rekao je Rakić, koji je i predsednik Srpske liste.

Rakić je naglasio da ga zabrinjava činjenica da pokušaji da se napravi pomak u procesu povratka ne nailaze na razumevanje, naprotiv ovaj proces se sve više obesmišljava što je nedopustivo, jer mnoge raseljene porodice i dalje žele da se vrate.

Takođe, istakao je i da se Srpska pravoslavna crkva na Kosovu danas suočava sa mnogim problemima i da se oni mogu jedino rešiti ukoliko za to postoji iskrena volja da se problemi rešavaju, navodi se u saopštenju Rakićevog kabineta.

Sa poljskim ministrom i predsedavajućim OEBS-a u Prištini se prethodno sastala predsednica Vjosa Osmani, ocenivši, za razliku od Rakića,  da je „Kosovo ostvarilo napredak u oblasti vladavine prava, demokratije i ljudskih prava“.

„A što se tiče dijaloga sa Beogradom, istakla je da je Kosovo konstantno konstruktivna strana i da proces treba da se zasniva na međusobnom priznanju“, saopštili su iz kabineta Osmanijeve.

Prenela je ministru spoljnih poslova Poljske da u Prištini računaju na podršku njegove zemlje na evroatlantskom putu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar