Radovi u selu Dren za danas prekinuti, Srbi ne odustaju od protesta

Kako javlja reporter RTS-a, više desetina pripadnika kosovske policije bilo je jutros u selu Dren kod Leposavića.

Stigli su na mesto gde su i noćas protestovali meštani vlasnici imanja na kojima su počeli pripremni radovi za izgradnju baze specijalne granične policije.

U međuvremenu su se povukli, ali je deo policijskih snaga ostao na mestu izvođenja radova.

Radovi na terenu su za danas obustavljeni, potvrđeno je RTS-u. Kako će se nastaviti narednih dana nije poznato. Meštani i dalje protestuju.

Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, Unmika, OEBS-a i komandantu Kfora.

„Predsednik Srpske liste Goran Rakić u ime srpskog naroda i vlasnika zemlje koja se otima nelegalnom eksproprijacijom vlade Aljbina Kurtija, uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, Unmika, OEBS-a i komandantu Kfora“, ističe se u saopštenju.

U pismu je, kako se navodi, „jasno ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije i da se ovi jednostrani potezi razumeju kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina“.

„Ujedno su u pismu svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija“, zaključuje se u saopštenju.

Odluka o eksproprijaciji doneta 16. januara

Uz prisustvo policije počeli su radovi na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je, prema odluci vlade u Prištini, izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

Odluku o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku, bez saglasnosti vlasnika, donela je vlada u Prištini 16. januara, a nakon 10 dana obavestila i lokalnu samoupravu sa detaljima o kojim je parcelama reč.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar