Radojević zatražio od nemačkog ambasadora zaštitu Srba na Kosmetu

Milan Radojević se sa Jernom Rodeom sastao u Mitrovici i obavestio ga o aktuelnim temama koje su bitne za položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, istakavši stav o ključnim pitanjima poput odbijanja Prištine da se održe izbori na KiM, snabdevanja električnom energijom, nemogućnosti ostvarivanja prava na lična dokumenta, prava na slobodu kretanja, kao i sve većem nepoverenju građana u centralne institucije.

„Istakao sam da odbijanje Vlade u Prištini da omogući Srbima na KiM da ostvare svoje pravo glasanja na predstojećim aprilskim izborima pokazuje pravi stav prištinskih institucija prema srpskoj zajednici, prema poštovanju osnovnih ljudskih prava, ali i stav prema međunarodnoj zajednici ignorišući njihove jasne pozive i predloge kako bi se omogućilo Srbima pravo na glasanje“, naveo je Radojević u saopštenju.

Preneo je nemačkom ambasadoru da je opština Severna Mitrovica administrativni, zdravstveni i univerzitetski centar i naveo brojne probleme sa kojima se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju.

„Administrativne prepreke u procesu dobijanja ličnih dokumenata, posedovnih listova, izvoda iz centralnog registra, kao i napriznavanje diploma uz institucionalno nepoštovanje zakona o upotrebi jezika, svele su poverenje u centralne institucije na najniži mogući nivo“, istakao je Radojević.

Takođe, preneo je i zabrinutost građana zbog velikog broj nerešenih slučajeva napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na imovinu SPC, koji dovode do narušavanja bezbednosne situacije.

Rodeu je izrazio nadu da će Ambasada Nemačke pružiti jaču podršku srpskoj zajednici u ostvarivanju prava, ali isto tako da će se ubuduće stvoriti uslovi za potencijalne nemačke investitore.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar