Радојевић: Одлуку о евентуалном отварању моста на Ибру могу да донесу само Срби

Милан Радојевић, који је оставку на место председника општине поднео у новембру прошле године након што су представници Срба са севера КиМ одлучили да напусте све приштинске институције, истакао је у објави на Инстаграму да је северни део Косовске Митровице након 1999. године остао једина урбана, градска средина у којој су већина Срби.

„За одбрану града плаћена је висока цена. Од 1999. до 2013. године било је преко 1.000 напада на главном градском мосту из правца јужног дела Косовске Митровице. У тим нападима било је на стотине рањених Срба, а неколико наших суграђана је изгубило живот бранећи град и север“, навео је Радојевић.

Данашњи северни део Косовске Митровице, како је истакао, једина је мултиетничка средина на КиМ, са мешовитим насељима попут Бошњачке махале и Микронасеља, где заједно живе Срби, Албанци, Бошњаци, Горанци… и слобода кретања никоме није ускраћена.

„У јужном делу Косовске Митровице нема Срба. На гробље и у цркву се одлази само и искључиво под полицијском пратњом“, указао је Радојевић.

Одлуку о евентуалном отварању главног градског моста, нагласио је, могу донети само Срби, грађани Косовске Митровице и севера који су високу цену платили како би Срби остали да живе у северном делу Косовске Митровице, али и у осталим општинама на северу.

„Ту одлуку не може да донесе нико други до нас самих!“, поручио је Радојевић.

Одборници Скупштине општине северног дела Kосовске Митровице донели су одлуку да се пошаље „захтев о омогућавању слободе кретања за аутомобиле на главном мосту на Ибру“.

Иницијатива да се отвори митровачки главни мост захтев је одборнице из партије Покрета Самоопредељење Аиде Ферати, која је истакла да захтев треба проследити Kосовској полицији, Kфору, Еулексу и осталим међународним организацијама и надлежним органима.

Између јужног и северног дела Kосовске Митровице постоји неколико мостова који су функционални и отворени за саобраћај.

Није право време да се мост пусти у саобраћај, рекао је раније данас специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar