Раднички бунт у Британији не јењава

Једна од најстаријих приватних школа у Британији – Вестминстерска школа, тик уз Вестминстерску опатију где ће за четири дана бити крунисан краљ Чарлс Трећи. Настава се данас овде одвија нормално за разлику од државних школа где је у току још један штрајк.

Око три стотине хиљада професора и наставника данас је учионицу заменило улицом.

Просветни радници у Енглеској боре се за повећање зарада, које су већ колегама у Шкотској и Велсу одобриле регионалне владе. Професори у Шкотској изборили су се за увећање од седам одсто.

Њихове колеге у Велсу добиле су пола процента мање: Кабинет Ришија Сунака нуди много лошијих 4,5 одсто што су сва четири моћна синдиката просветних радника одбила.

Шеф британске дипломатије Џејмс Клеверли разгневио их је додатно изјавом да је штрајк просветара „рушилачки“. Сличан одговор добили су и од ресорне министарке. 

„Наравно, позивамо школе да остану отворене за децу са посебним потребама и, пре свега, оне, који ове године полажу завршне испите“, рекла је британска министарка образовања Џилијан Киган.

Професорима би ускоро требало да се придруже директори школа и декани факултета.

Синдикати најављују много драстичније мере за јесен уколико Влада остане неумољива. Знаци попуштања се назиру.

Данас су, после месеци обустава рада и преговора, здравствени радници пристали на повећање зарада од пет одсто.

„Данас је добар дан за здравствене раднике – медицинске сестре, запослене у хитној помоћи и бабице, који добијају додатних пет хиљада фунти годишње, али данас је такође добар дан за пацијенте“, каже британски министар здравља Стивен Баркли.

Преко седам милиона људи у Британији чека на хируршке интервенције. Око 30 хиљада људи нема одговор ни после годину и по дана.

Аналитичари оцењују да ће Влада моћи да игнорише захтеве радника све до крунисања, а да ће после реалност доћи по своје.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar