Prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu, Vučić: Daću odgovoran i ozbiljan odgovor na pritiske

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je, uoči početka skupa u Pragu, da je ovo bitan sastanak, jer okuplja sve zemlje koje su deo istog kontinenta i koje se suočavaju sa istim izazovima.

„Ovo je platforma koja treba da pomogne da razgovaramo o brojnim pitanjima i koordinišemo akcije u korist naših građana“, rekao je Mišel.

„Danas su ovde 44 zemlje i ovo je platforma koja će nam dozvoliti da razmenimo suštinska pitanja o tome kako da se složimo o određenom broju akcija, da bismo mogli da branimo interese naših građana u Evropi“, poručio je Mišel.

Najavio je da je cilj skupa poboljšanje saradnje u pravcu više stabilnosti, bezbednosti i mira.

„Takođe, razgovaramo i o migraciji i mobilnosti. Optimista sam zato što su sve zemlje koje su pozvane odlučile da dođu i učestvuju“, rekao je Mišel.

Holandski premijer Mark Rute naglasio je da Evropska politička zajednica nije nikakva alternativa pristupnom procesu, već platforma za razgovor evropskih lidera o aktuelnim pitanjima.

Istakao je da je neophodna evropska solidarnost, da se koordinišu akcije.

„Ova grupa lidera želi da analizira stanje i razmotri akcije u cilju garantovanja bezbednosti građanima Evrope, ali i kako napredovati po pitanjima energetike, klimatskih promena i ekonomije“, objasnio je Rute.

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdoutir, koja je prva stigla u dvorac u Pragu, rekla je da će teme biti bezbednost, mir, energetika i ekonomija.

„Mislim da je ono što ćemo videti da postoji solidarnost Evrope protiv ruske agresije na Ukrajinu, da postoji jedinstvo protiv rata“, istakla je ona.

Ocenila je da je interesantno da će skupu prisustvovati lideri zemalja EU i onih koje nisu članice, a koji će razgovarati o budućnosti Evrope u širem kontekstu.

Belgijski premijer Aleksander de Kro ukazao je da dolazak svih lidera Evrope, osim Rusije i Belorusije, pokazuje koliko je skup značajan.

„Ima puno toga o čemu moramo da razgovaramo – o krizi, jedinstvu, inflaciji. Puno pitanja je pred nama. Važno je da sve evropske zemlje razgovaraju i angažuju se zajedno u suočavanju sa izazovima“, rekao je belgijski premijer.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar