Protest u Štrpcu posle napada na srpsku decu na KiM; Jevtić: Ne predajemo se ni kada pucaju

Supruga uhapšenog Račičevića: Koliko još Stefana i Miloša treba da strepi za svoj život

Huanita Račičević, žena uhapšenog Srbina Dimitrija Račičevića, poručila je da se svaki roditelj na Kosovu i Metohiji plaši za sigurnost svoje dece.

„Umesto osmeha, suza Stefanova, borba za život Stefana i Miloša. Svi smo mi Stefan i Miloš. Danas, juče, sutra, pitam kada će prestati strepnja, ne vide se osmesi dece, već sablasnost i strah. Svaki roditelj, baka, deka, plaši se za sigurnost svoje dece. Ko to nama brani da slobodno dišemo, krećemo, da slavimo Božić“, upitala je Račičević sa govornice.

Obratila se ispred supruga uhapšenih Srba i podsetila da je prošlo godinu dana od kada su krenuli incidenti u Štrpcu.

„Još koliko Stefana i Miloša treba da se bori za svoj život“, upitala je Račičević, prenosi Kosovo onlajn.

Naglasila je da Srbi ne smeju da odustanu od borbe za svoja prava.

Opširnije Kraće

Jevtić: Okupile nas junačke rane Stefana i Miloša

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je, obrativši se okupljenima na protestu, rekao da se sa današnjeg skupa šalje poruka mira, ali i onima koji žele da proteraju Srbe da „nisu uspeli“ i da naš narod želi da bude svoj na svome.

Građanima je preneo pozdrave „junaka Miloša i Stefana“ koji su, kako je rekao, pokazali da se ne predajemo ni kada pucaju.

„Danas sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svako od nas je Stefan i Miloš i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli“, rekao je Jevtić.

Naglasio je da je jasno ko ovde želi suprotno.

„Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru morali smo protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće“, rekao je Jevtić i dodao da je Srbe muka naterala da se danas okupe.

Međunarodnoj zajednici je poručio da urazumi Kurtija, da prestanu da napadaju srpsku decu i naglasio da će srpski narod opstati bez obzira na sve izazove.

Opširnije Kraće

Počeo protest u Štrpcu

Protest zbog napada na srpsku decu počeo je posle podneva na platou ispred Doma kulture u Štrpcu.

Okupljeni nose transparente „Decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“, „Evropo za šta su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“ .

Učesnici protestnog skupa nose i transparente „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto“, „Štrpce je srce Srbije“, „Sloboda za braću“, „Vučiću čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“.

Sa okupljenim građanima su, pored predsednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića, i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić.

Opširnije Kraće

Okupljanje ispred Doma kulture u Štrpcu; Jevtić: Krajnje vreme da se osigura bezbednost srpskog naroda

Uskoro počinje protest u Štrpcu, na jugu Kosova i Metohije, gde su se Srbi sa KiM okupili zbog napada na dvojicu srpskih dečaka i jednog mladića tokom Božića.

Glavna poruka ovog skupa je poruka mira, tu pre svega mislim da je konačno vreme da se osigura bezbednost srpskog naroda na KiM, rekao je za RTS predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Ističe da bi ranjavanje dece na Badnji dan tebalo da bude poslednje upozorenje svima onima koji i politikom i retorikom utiču na pojedince da mogu slobodno da dođu i pucaju na decu koja nose badnjake.

Napominje da je Kforu i kosovskoj policiji upućen zahtev da povećaju svoje prisustvo i osiguraju bezbednost za sve građane.

„Građani su sa pravom uznemireni. Naša deca nisu sigurna i oni su dužni da obezbede tu sigurnost“, rekao je Jevtić.

Dodao je da će se tim povodom narednih dana, nakon razgovora sa predstavnicima svakog mesta u Štrpcu, ovim institucijama uputiti još jedan zvanični dopis. 

Your browser does not support the video tag.

Opširnije Kraće

Dodik: RS uz Miloša i Stefana i sve ljude na KiM

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je da je radost slavlja Božića pomutila strašna vest o monstruoznom napadu na srpsku decu na Kosmetu, koja je, kako je istakao, potresla sve u RS.

„Republika Srpska je uz Miloša i Stefana, i sve naše ljude na Kosmetu“, poručio je Dodik u svojoj objavi na Instagramu povodom Dana RS.

Vučić: Kfor odgovorio da nema potrebe za povratkom srpskih snaga na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je Kfor u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji je i on dobio, odgovorio da smatra da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244.

„Ali oni se nisu pozvali na deo Rezolucije, pošto nemaju pravo da odbiju taj zahtev. Oni su se pozvali na normativnu normu da čuvaju red i poredak“, dodao je Vučić.

Opširnije Kraće

Dvojica srpskih dečaka i jedan mladić napadnuti su tokom božićnih praznika na Kosovu i Metohiji.

Stojanović Stefan (11) i Miloš (21) ranjeni su u petak, kada je na njih, kako tvrdi Kancelarija za KiM, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac. Oni su u trenutku napada išli pored puta i nosili badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu.

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu, koju je okvalifikovala kao „ubistvo u pokušaju“, a tužilaštvo je zatražilo jednomesečni pritvor.

Prema poslednjim informacijama, Stefan i Miloš su dobro i oporavljaju se.

Još jedan napad zabeležen je na Božić, u selu Klokot kod Gnjilana, kada je grupa Albanaca napala 18-godišnjeg Stefana Tomića dok se vraćao sa Božićne liturgije.

Lekarska pomoć ukazana mu je u zdravstvenoj ustanovi u Vitini.

Kako je Stefan rekao za RTS, neke od napadača je prepoznao. Kaže i da Srbi nisu bezbedni ni u selu u kojem žive.

Srpska lista je saopštila da se, povodom brutalnog pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša, ali i napada na Stefana Tomića i kontinuirane antisrpske represije režima Aljbina Kurtija, danas u 12 časova na platou ispred doma kulture u Štrpcu biti održava veliki narodni protest.

Inače, posle ranjavanja u Gotovuši Srbi iz Sirinićke župe započeli su proteste i blokadu puta Uroševac-Štrpce. Posle razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i obećanja policije da će ponovo postaviti kontrolne punktove, odlučili su da prekinu protest.

Dogovoreno je da policija ponovo postavi kontrolne punktove na ulazu u opštinu Štrpce kod sela Drajkovca i na izlazu kod Jažnica.

Takođe je dogovoren sastanak gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića, predstavnika sela i policije, na kome će građani izneti zahteve policiji koji se odnose na bezbednost.

Napad na srpske dečake osudili su i Beograd i Priština.

Poruku podrške poslao im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a poruka mira stigla je od patrijarha srpskog Porfirija, koji je napisao na Instagramu da su molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića sa decom iz Štrpca.

Osude su stigle i od šefice Unmika Karoline Zijade, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, od Euleksa, OEBS-a, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, američkog ambasadora u Prištini, crnogorskog ministra pravde…

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar