Protest pripadnika OVK u Prištini zbog Kurtijevih navoda o ubistvu Olivera Ivanovića

Uz moto „premijeru, ne gazi nam krv! „stop revidiranju istorije“, okupilo se nekoliko stotina ljudi ispred zgrade vlade u Prištini, uzvikujući „ne zaboravljamo, ne praštamo“.

Demonstranti su nosili i transparente sa natpisima „istorija se ne menja“, „premijeru nemoj da nas provociraš“, „Ivanović je ubijao Albance, ne amnestiraj“, „istorija se ne menja“ itd.

Berat Bećiri, sin jednog od pripadnika OVK i organizator ovog protesta, rekao je da su sazvali skup kako bi izrazili „duboku ljutnju na ponovljene pokušaje političkih predstavnika da iskrive istoriju“.

On je dodao da su reči koje je Kurti izgovorio o Ivanoviću povodom godišnjice od njegovog ubistva „bile strele na ranama, da je to bio još jedan šok i ozbiljan javni udarac za sve“, rekao je Bećiri.

Sa protesta je zahtevana ostavka Aljbina Kurtija. Transparenti su nakon protesta ostavljeni ispred ulaza u zgradu vlade privremenih prištinskih institucija, a okupljeni su se mirno razišli.

Na protestu su viđeni i poslanici Demokratske partije Kosova, stranke iznikle iz OVK.

Kurti je 16. januara, na dan kada je ubijen Oliver Ivnović, izjavio da je Ivanović bio ličnost posvećena borbi za interese svoje zajednice i izrazio je žaljenje što počinioci i naručioci ovog zločina još nisu privedeni pravdi.

„Činio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvek oštar po pitanju važnih stvari, ali i poštovao one sa kojima se nije slagao. Voleo bih da ostane živo sećanje na njega, na čoveka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo“, naveo je Kurti u video-poruci na srpskom jeziku objavljenoj na Fejsbuk profilu vlade privremenih prištinskih institucija.

Ta izjava zasmetala je pripadnicima bivše OVK i delu albanske javnosti, koji tvrde da je „Ivanović bio ratni zločinac“, iako ti navodi nisu dokazani po navodima optužnice koja je protiv njega podignuta.

Aljbin Kurti je nekoliko godina ranije, u novembru 2019. naveo da „Ivanovića smatra zločincem“. On se tom prilikom pozivao se na tvrdnju bivšeg šefa Unmika Bernara Kušnera, objavljenu u njegovoj knjizi.

„Za mene je Ivanović ratni zločinac. Znate, nije lopov samo onaj koji krade. Objasnio je Bernar Kušner, a on je znao te prilike pošto je bio šef UMNIK-a“, izjavio je Kurti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar