Proslava Ilindena – Pendarovski i Selaković u manastiru Prohor Pčinjski

Obeležavanje Ilindena u Prohoru Pčinjskom počelo je svetom liturgijom, koju su prvi put nakon mnogo godina služili srpski i makedonski sveštenici.

Državnu delegaciju Severne Makedonije predvodi predsednik Stevo Pendarovski, koji je položio vence i cveće kraj spomen česme Prohoru Pčinjskom. 

Dve delegacije obilaze konake manastira i crkvu, a potom će kratko razgovarati. To je prva zvanična poseta posle osamnaest godina na proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski.

U znak zahvalnosti za organizovanje 950. godišnjice manastira, orden Prohora Pčinjskog danas je dobio ministar Selaković i predstavnici BIA.

„To svedoči i politiku Srbije koja jeste opredeljenja za jačanje politike dobrosusedstva, saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima. Dakle, kao što je to u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koju je predsednik Vučić inicirao sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, tako se trudimo da pokažemo koliko je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nadjačavati duh netolerancije i neprijateljstava“, izjavio je Selaković.

Ilindan je značajan datum za Severnu Makedoniju, jer je 1903. godine na današnji dan bio podignut ustanak protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine je održano prvo zasedanje ASNOM-a.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski podignut je u 11. veku. Sagradio da je vizanstijski car Diogen, u znak zahvalnosti Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će biti car.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar