Професор који је пре три године савладао нападача у школи: Систем заказао, ништа нисмо научили

Наоружани мушкарац 22. новембра 2019. године ушао је у Економско-угоститељску школу „Вук Караџић“ у Великој Плани и заробио ђаке. Трагедија је избегнута захваљајујући храброј и брзој реакцији разредног старешине Славољуба Стојадиновића, чије је одељење било заробљено. 

„То је човек из локалног места код Велике Плане са психичким проблемима. Пробао је прво да уђе у ТВ Плану, па у једну основну школу. Возећи се аутомобилом, дошао је и до наше. Из аута је изнео торбу с муницијом, експлозивним средствима, аутоматском пушком. Имао је код себе 763 метка у војном прслуку. Попео се степеницама у учионицу и упао на час“, сећа се Стојадиновић.

„Ђаво однео шалу“

Прича да је у том тренутку био у фискултурној сали, када га је позвала ученица рекавши му да имају проблем.

„Попео сам се степеништем у учионицу. Код врата сам видео нешто што ми је личило на експлозивну направу. Покушао сам да отворим врата, која су била залепљена селотејпом са унутрашње стране. Развалио сам врата“, прича професор.

Истиче да је затим скочио на нападача који је подигао пушку ка катедри, у тренутку његове непажње.

„Ухватио сам рукама пушку и викао ђацима да напусте учионицу. Када сам га сабио у ћошак, дошло је до опаљења аутоматске пушке, два пута. Схватио сам да је ђаво однео шалу и да ћу изгубити главу на радном месту“, наводи Стојановић.

Нападача је на крају, каже, успео да обори на земљу.

„Било је знакова да се са дететом нешто дешава“

Професор каже да су укључили психологе и предагоге да после тог немилог догађаја разговарају са децом и њиховим родитељима, чиме су се ублажиле последице.

„Превентивно је потребно да се повећа број разговора психолога и педагога са децом. Наш систем је заказао. Ништа нисмо научили из онога што се десило пре три и по године“, каже Стојадиновић.

Говорећи о трагедији која се догодила у школи на Врачару, гост Јутарњег програма каже да, према његовом искуству, психолошки проблем може у одређеним случајевима да се примети код деце.

„Проблем у београдској школи није од јуче, у то сам сигуран. Премештање ученика из једне смене у другу, како смо чули у медијима, био је знак да се нешто дешава са дететом. Нико без разлога не би урадио – ово што је дечак учинио: да узме очев пиштољ, да га стави у ранац, уђе у школу и по списку и насумично пуца“, истиче професор Славољуб Стојадиновић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar