Proces proširenja EU – ima li nade da se pomeri s mrtve tačke i gde je tu Srbija

Još mesec i po dana Češka predsedava Evropskoj uniji. Kada je u junu preuzela palicu od Francuske, kao jedan od prioriteta postavila je promovisanje politike proširenja.

„Češka u okviru svog predsedavanja čini sve što je u njenoj moći da produbi i osnaži saradnju između Zapadnog Balkana i EU i da doprinese stvaranju najboljih mogućih uslova za buduću integraciju regiona u EU“, kaže Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike ističe da se proces proširenja u ovom trenutku rukovodi dinamikom onoga što se zbiva u Ukrajini.

„U tom smislu od svih kandidata, uključujući tu i Srbiju, će se zahtevati izraz određene političke solidarnosti i pristupanje zajedničkim merama koje EU usvaja kako bi na neki način parilala toj ruskoj agresiji u Ukrajini, odnosno ovde prevashodno mislim na uvođenje sankcija“, dodaje Majstorović.

Pored usklađivanja spoljne politike, nedavni izveštaj Evropske komisije upućuje na usvajanje pravosudnih zakona koji su pratili promenu Ustava. U fokusu je i nova strategija za borbu protiv korupcije. Pre desetak dana počeo je i rad na zakonima koji se tiču medija.

„To što se radi kod kuće je fokusirano na neka od osnovnih pitanja koja se tiču osnova ili vladavina prava plus ovde u vladavini prava u osnovama zapravo najviše vidi rešenost da ispunite ono što je funkcionalna, stabilna demokatija“, naglasila je Tanja Miščević, ministarka za evrointegracije.

„Dokle god u zemlji postoji nedostatak demokratije i vladavine prava isključena je mogućnost napredovanja“, dodaje češki ambasador.

Zapadnom Balkanu 2003. obećana je brza i realna evropska perspektiva. Za gotovo dve decenije procesa evrointegracija zemalja regiona beleži se pad očekivanja građana da će ikada biti deo Unije, a 28 odsto njih veruje da se to nikada neće desiti. I dok optimizma ima još u Tirani i Prištini, po pesimizmu prednjači Beograd. Resorna ministarka obrt vidi u promeni narativa.

„Da govorimo o koristima, ja tu ne pričam o parama, o fondovima, ja tu pričam o koristima šta reforme koje izmene Ustava kroz amandmane i kroz zakone koji će biti doneti donose meni državljanki Republike Srbije“, naglašava Miščevićeva.

Šta su zamerke građana, a šta vide kao pozitivan pomak u evrointegracijama Srbije, resorno ministarstvo pitaće ih idućeg mecesa, za kada najavljuju novo istraživanje javnog mnjenja o putu Srbije ka Briselu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar