Проба државне матуре 31. маја, само тест из матерњег језика

Предстојећа проба државне матуре неће бити реализована у пуном обиму као што је првобитно планирано у три дана, већ ће се одржати само 31. маја.

Тада ће се тестирати ученици трећег разреда гимназија и четворогодишњих профила средњих стручних и уметничких школа из српског, односно матерњег језика и књижевности.

Како је стигло доста сугестија и примедби на нацрте измена и допуна просветних закона, предложено је да увођење државне матуре одложи за две године.

„Најчешће примедбе су биле недовољна информисаност на различитим нивоима, када говоримо и о средњим школама, односно испитима који ће се полагати у средњим школама и када говоримо о вискошколским установама, односно шта ће бити потребно за упис на одређене високошколске установе“, каже помоћник министра Милош Благојевић за РТС.

„Одређене примедбе и сугестије смо прихватили, али и због неких ствари које желимо додатно да пропишемо, додатно искомуницирамо са свим потребним чиниоцима, да би цео процес био заокружен и без икаквих нејасноћа у систему. Онда смо схватили да је најбоље у овом тренутку продужити тај рок за пуну имплеметнацију државне матуре за две године и то се налази у нацрту закона који је послат Влади и министарствима на давање сагласности, односно мишљења“, каже  Благојевић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar