Привредници и финансијски сектор очекују за годину дана исту инфлацију

Према резултатима Блумберг анкете из априла, оћекивана инфлација за годину дана унапред је нижа и износи 7 одсто.

Краткорочна инфлациона очекивања представника привреде су од септембра, такође, стабилизована и кретала су се око нивоа од 10 одсто, што је уједно и вредност очекивања која је забележена у мартовској анкети.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде знатно нижа у односу на краткорочна очекивања.

Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред су остала непромењена у односу на претходну анкету и износила су 5 одсто, док су за период од три године унапред наставила да се крећу у границама циља Народне банке Србије, на нивоу од 4 одсто.

Што се тиче средњорочних очекивања привредника, она су остала непромењена, и за период од две године унапред износе 7 одсто, док се за период од три године унапред налазе на нивоу од 5 одсто.

Резултати анкете који се односе на перцепцију инфлације за две и три године унапред указују да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar