Priština uvodi reciprocitet za ulazak na KiM sa srpskom ličnom kartom

„Vladin kabinet je doneo i odluku prema kojoj se svakom licu koje se pojavi da pređe granicu sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na prelazima dostavlja obrazac deklaracije (potvrde) koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta. Deklaracioni list će omogućiti kretanje na teritoriji Kosova, kao i pristup institucijama“, kaže se u saopštenju premijera Aljbina Kurtija.

Takođe, doneta je odluka da se vlasnicima vozila sa registarskim tablicama koje izdaju vlasti Srbije, sa imenima gradova na KiM, ponovo omogući da preregistruju vozila na registarske tablice „RKS“.

Vlada je na elektronskoj sednici usvojila odluku da se omogući preregistracija vozila sa tablicama koje nose imena gradova na Kosovu – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“ i „ĐA“.

Vlasnicima vozila sa navedenim oznakama, registrovanim od 10. juna 1999. godine, do 21. aprila ove godine, omogući preregistracija. Rok za nju je od 1. avgusta 2022. do 31. septembra 2022. godine, odnosno dva meseca.

„Ovom odlukom se Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa“, navodi se u saopštenju.

Takođe, prema odluci, vozila sa srpskim registarskim oznakama koja ulaze na KiM, moraju kao i proteklih meseci da imaju stiker – nalepnicu preko državnih simbola.

Korišćenje režima nalepnica važiće do 31. oktobra 2022. Ovaj mehanizam ne prejudicira maksimalni period boravka takvih vozila na teritoriji KiM.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar