Priština na dva dana odložila primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama

09:29

Rode: Dobro je što će Lajčak imati više vremena da radi sa zainteresovanim stranama na rešenju

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode napisao je na Tviteru da je dobro što će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak imati više vremena „da radi sa zainteresovanim stranama na rešenju“.

Rode je istakao da je „apsurdno rizikovati eskalaciju zbog registarskih tablica. Potrebno nam je više državničke sposobnosti, a manje pokušaja da se postigne povoljan ishod guranjem opasnih događaja na ivicu aktivnog sukoba“, napisao je Rode.

08:29

Vučić sa američkim ambasadorom Hilom u 10.30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Sastanak će biti održan u 10.30, u Palati Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Opširnije Kraće

08:16

Petković za RTS: Kurti ne želi mir, dijalog služi da se nađemo na pola puta

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je dobro što je međunarodna zajednica razumela molbu da Zapad uloži pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama Kurtija.

Petković kaže da je predsednik Vučić više od sedam sati razgovarao juče u Briselu. „Videlo se da Kurti ne želi da se dogovara, da njega ne interesuje da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Vučić se borio da sačuvamo mir, da ne dozvolimo da nijedna majka ne bude zavijena u crno.

Kurti želi da prouzrokuje novu krizu. Situacija je bila napeta, Vučić je bio spreman za kompromisna rešenja, dijalog služi da se nađemo na pola puta, naveo je Petković.

Sve vreme je Kurti insistirao da njega interesuje puna normalizacija odnosa, koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora, to su njegove želje. To nije ni na jednom dnevnom redu, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Prihvatili smo više predloga i kompromisa. Kurti kaže da za njega ne važi Rezolucija 1244.
Bili smo spremni da prihvatimo predlog i ne izdajemo nove tablice, a da Priština suspenduje svoju odluku, napomenuo je Petković.

„Kurti insistira na nečemu što nije međunarodno pravo. Želeo je da iskoristi dijalog da bi pokazao da ne želi ni o jednom pojedinačnom pitanju da se dogovara, već želi da razgovara o međusobnom priznanju i da pitanje ZSO ne želi da sprovede, što je obaveza Prištine“, kaže Petković.

„Ne prihvatamo da Kosovo postane član UN“, istakao je Petković.

Opširnije Kraće

08:05

Noć u Kosovskoj Mitrovici protekla mirno

U Kosovskoj Mitrovici noć je protekla mirno, javlja dopisnik RTS-a. Porasla je zabrinutost kod Srba na KiM šta će se dešaviti posle najave o početku kažnavanja. Tokom noći mogli su se videti motorizovane patrole Euleks policije kako u samom gradu tako i na magistralnim pravcima.

Your browser does not support the video tag.

07:55

Šefica Unmika: Potrebno izbeći bilo kakvu eskalaciju

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije UN na KiM, Karolina Zijade, izrazila je žaljenje što na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor kako bi bio prevaziđen trenutni, kako je navela, „ćorsokak“ na KiM.

Zijade je naglasila potrebu da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi mogla da destabilizuje situaciju na terenu, dovede do neželjenih posledica i ugrozi teško stečene uspehe u poslednjoj deceniji, saopštio je Unmik.

Šefica Unmika je istakla je da su dijalog i kompromis temelj svakog plana za održivi mir.

Zijade je pozvala na odgovornost i istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje EU.

07:18

Pojačane snage kosovske policije na Jarinju

Posle noćašnje odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odloži naplatu kazne za dva dana, na Jarinju su primetne pojačane snage kosovske policije, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Saobraćaj se odvija normalno. 

Your browser does not support the video tag.

„Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganje za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne ‘KM’ (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana“, objavio je Aljbin Kurti na Tviteru.

Američki ambasador Džef Hovenijer je prethodno objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja“, naveo je Hovenijer.

Stejt department: I Kurti i Vučić treba da naprave ustupke

Prethodno, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka.

Poručio je da i Kurti i predsednik Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.

„Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja“, istakao je Prajs.

Policija u Prištini najavila je juče, posle neuspešnih pregovora u Briselu i poziva zapadnih zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića da se sačuva mir, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.

Na moguću eskalaciju upozorio je juče i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da se ona mora izbeći i da Kfor ostaje na oprezu.

Iz komande misija Kfora i Euleksa istakli su da njihovi pripadnici, iako su prisutni na terenu, ne mogu da preuzmu ulogu policije i da to nije u njihovom mandatu.

U isto vreme, juče popodne su primećeni pokreti specijalnih jedinica Prištine u oklopnim vozilima iz baze Belvedere na jugu Mitrovice ka severu, gde su inače smeštene četiri baze mobilne jedinice granične policije.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su u prethodnom periodu uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar