Priština izdvaja 40 miliona evra za plaćanje struje na severu KiM

Murati je na sednici vlade u Prištini rekao da Kompanija za prenos električne energije na Kosovu (KOSTT) prolazi kroz finansijske poteškoće zbog obaveza koje ima prema ENTSO-E kako bi nastavila da bude u istom regulatornom bloku i primenila ugovor koji je na snazi dve godine i sada je vreme da se nastavi.

Ta odluka dolazi u vreme primene mape puta u sprovođenju sporazuma o energetici Beograda i Prištine postignutog u Briselu.

Evropska unija u utorak je saopštila da ima kašnjenja u primeni mape puta, navodeći da su razlog za to „tehnički problemi“.

Portparol EU Peter Stano rekao je za Radio Slobodnu Evropu da je krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju energetskog sporazuma i mape puta u rukama dve strane.

Prema rečima Stana, KOSTT, KEDS i „Elektrosever“ su u redovnoj komunikaciji i da redovno izveštavaju EU i SAD, kao i da će Unija pomoći stranama sa otvorenim pitanjima koja mogu imati o mapi puta.

Zvaničnici institucija energetskog sektora u Prištini rekli su da su ispunili svoj deo mape puta, a to je licenciranje srpske kompanije, u ovom slučaju kompanije „Elektrosever“, koja će snabdevati i naplaćivati struju na severu.

Naredni korak je trebao da bude da kompanija „Elektrosever“ u roku od sedam dana dostavi KEDS i KOSTT najnovije dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova. Iz KOSTT navode da te podatke još uvek nisu dobili.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar