Priština, diskusija o ZSO i protest protiv njenog osnivanja

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je da je u prostorijama ambasade održana diskusija o Zajednici opština sa srpskom većinom.

„Zahvalni smo različitim zainteresovanim stranama što su podelile stavove i stručno viđenje. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Milica Andrić Rakić iz nevladinog sektora izjavila je nakon sastanka da je tokom diskusije otvoreno nekoliko tematskih celina – kako bi mogla da funkcioniše Zajednica, kako bi mogla da funkcioniše u kosovskom pravnom okviru, a u skladu sa Briselskim sporazumom i koje bi to usluge mogla da pruža.

„Nema zaključaka, bilo je jako puno različitih mišljenja, debata je bila civilizovana, bilo je poštovanja prema sgovornicima, što je u suštini najbitnije. Predstavnici institucija izneli one stvari koje govore javno, a to je da još uvek ne razumeju kakva je to potreba za Zajednicom i zašto Ahtisarijev plan ne odgovara potrebama srpske zajednice“, rekla je novinarima Andrić Rakić.

Prenela je da su predstavnici srpske zajednice imali puno primedbi na sprovođenje zakona i u kojoj meri se poštuju prava manjina, te da su pominjani problemi sa uvozom knjiga, uvozom lekova, sa pristupom zdravstvenim i drugim uslugama u kosovskom sistemu“, kazala je Rakićeva.

Podvukla je da je siskusija bila jako raznolika i trajala je nešto više od dva sata. 

Skupu su prisustvovali predstavnici kabineta Vljose Osmani i Aljbina Kurtija, pojedini ministri, predstavnici opozicionih partija i civilnog društva.

Osmani: Sve što je od Amerikanaca – dobro je

Iako ne učestvuje lično na tom skupu, Vljosa Osmani je podržala diskusiju o formiranju ZSO koju organizuje američka ambasada.

Osmanijeva je za medije kratko izjavila da je „sve što ima veze sa Amerikom – dobro“.

Aljbin Kurti nije komentarisao taj sastanak, ali je rekao da su na tom skupu predstavnici njegovog kabineta.

Kurti je, inače, tokom prošle nedelje izjavio da nije dobio poziv Amerikanaca.

U Prištini protest protiv formiranja ZSO

U međuvremenu, u centru Prištine održan je protest protiv osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Okupilo se stotinak, kako su se predstavili, pristalica pokreta „Samoopredeljenje“, kako bi iskazali stav protiv zahteva SAD i EU da ZSO bude formirana što pre.

„U ime albanskog naroda protiv Asocijacije sa srpskom većinom“, pisalo je na jednom od malobrojnih transparenata koje su nosili okupljeni.

U jednom trenutku skandirali su ime Aljbina Kurtija, poručivši mu da ne formira ZSO.

Kurti uoči ovog skupa nije pozivao pristalice da se pridruže protestu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar