Pripadnici ROSU upali u Štrpce, blokirali opštinu i pretresali školu

Specijalci ROSU raspoređeni su na više lokacija u Štrpcu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina“, navodi se u saopštenju.

Oni su, ocenjuje Kancelarija za KiM, ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom na to da je danas seoska slava Sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu, kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu.

Kako kažu, iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, „to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše“.

„S kakvim opravdanjem specijalci ROSU upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu? Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag, jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju ROSU u ovoj srpskoj sredini“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Tužilaštvo: Akcija oduzimanje sigurnosnih kamera u Štrpcu

Tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je policija u Štrpcu pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, „objekata nelegalnih struktura“. Dodaju da je u toku racija na tri lokacije.

Tužilac Rasim Maljoku rekao je da se sprovodi akcija zaplene uređaja za praćenje sigurnosnim kamerama.

„Sprovodimo sudski nalog za kontrolu i oduzimanje dokumentacije i opreme u objektima nelegalnih institucija, na tri lokacije na kojima se nalaze uređaji“, saopštio je Maljoku.

Prištinski mediji tvrde da su srpske institucije krajem prošle godine navodno potpisale ugovor vredan više desetina hiljada evra o kupovini sigurnosnih kamera, digitalnih snimača i druge opreme od kompanije „Zhejiang Dahua Technologies“, koja je na američkoj crnoj listi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar