Prikaz srpskog naoružanja, prisustvovali Vučić i El Sisi

Na poligonu Doma Garde u Beogradu je predstavljeno borbeno vozilo pešadije „lazanski“, najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo domaće preduzeće Jugoimport SDPR.

Tu su i pešadijsko borbeno vozilo „Lazar“, namenjeno za dejstvovanje po neprijateljskoj živoj sili sa ličnom balističkom zaštitom, za izviđanje i prepoznavanje ciljeva, osmatranje okoline, kao i višenamensko okopno vozilo 8×8 „Lazar“, koje poseduje visokosofisticiranu, modularnu balističku zaštitu.

Predstavljeno je i oklopno vozilo za protivoklopni raketni sistem valikog dometa „Miloš“, kao i vozilo „Nora“.

Visokom gostu iz Egipta predstavljen je i „Gavran“, sistem bespilotne letelice projektila, kao i višecevni modularni samohodni lanser raketa Tamnava.

Vučić i El Sisi mogli su da vide i vođenu raketu vazduh – zemlja Košava, sa bojevom glavom, koja se koristi za uništavanje udaljenih zemaljskih ciljeva koji ne moraju da budu direktno vidljivi u trenutku lansiranja.

Predstavljen je naoružani dron „Obad“, kao i bespilotna letelica „Pegaz“.

Vučić: Nastavićemo da prodajemo oružje 

Predsednik Srbije poručio je da će država nastaviti da prodaje naoružanje tamo gde je to moguće, u skladu sa međunarodnim propisima, jer to danas rade sve države sveta.

Konstatovao da je pad ukrajinskog aviona, koji je prevozio granate iz Srbije, bio „saobraćajna nezgoda“.

„Hoćemo li nastaviti da prodajemo? Naravno da hoćemo – i Senegalu i Bangladešu. To je pitanje života Srbije. Ne pada mi napamet da uništavam sopstvenu zemlju“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svi su zainteresovani za oružje iz Srbije, jer „svima sve treba“.

„Ceo svet samo traži oružje. Imamo ‘stručnjake’ ovde, koji se pitaju zašto prodajemo oružje. Ne razumem pitanje. Pa, da bismo bolje živeli, da bismo imali veće plate i penzije. Svakome ko je dozvoljeni end juzer (krajnji korisnik), prodavaćemo oružje. Nastavićemo da prodajemo svakome ko će da plati svojim novcem, ono što mi prodajemo. To je pitanje opstanka Srbije“ naveo je Vučić.

Vučić je El Sisiju poklonio i lovački karabin sa optikom.

Obišli su i automobile „Mercedes“ i „Rols Rojs“ iz sastava Garde Vojske Srbije.

Sa Vučićem i El Sisijem, prikazu naoružanja prisustvovali su i ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, kao i direktor BIA Bratislava Gašić.  

Vučić juče je istakao da dve zemlje imaju prostor za unapređenje saradnje u oblasti vojne opreme, kao i da Srbija i Egipta imaju šta da ponude, da mogu da formiraju zajednička preduzeća, da se oslanjaju jedna na drugu u toj oblasti.

El Sisi danas završava trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao poslovnom forumu, ali i položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i postao počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar