Преминуо боливијски генерал који је ухватио Че Гевару

Гери Прадо Салмон је 1967. године предводио војну операцију у Боливији, уз помоћ америчких агената, против комунистичких побуњеника које је предводио Че Гевара.

У то време Боливија је имала десничарску војну владу.

По наредби генерала Салмона, Че Гевара је погубљен дан након хапшења.

Хладни рат између САД и Совјетског Савеза био је на врхунцу и Вашингтон је био изузетно забринут због комунистичког утицаја у Латинској Америци, укључујући активности Че Геваре.

Напустио је Кубу након тријумфа тамошње револуције 1959. да би предводио герилске покрете у другим земљама.

Био је кључни савезник кубанског комунистичког лидера Фидела Кастра и постао је херој комуниста широм света.

Син генерала Прада описао је свог оца као „изузетну особу“, која је оставила „завештање љубави, интегритета и храбрости“.

Боливијски официр који је пуцао и убио Че Гевару, Марио Теран, умро је марта прошле године.

Након заседе на Геварину герилску групу, генерал Прадо је постао национални херој.

Прадо Салмон је предводио боливијске ренџере које су обучавале САД у удаљеном региону џунгле где је била и Че Геварина група.

Од 1981. године боливијски генерал је био у инвалидским колицима, након што га је испаљени метак случајно погодио у кичму. Написао је књигу о свом тријумфу 1967. са насловом „Како сам ухватио Чеа“.

Према речима његовог сина, за њега хватање Чеа није била најважнија ствар коју је урадио у животу, већ је то, како је рекао, „био допринос да оружане снаге постану демократска институција која ће поштовати Устав и законе“.

Че Гевара је погубљен у боливијском селу Хигера, 830 километара јужно од престонице Ла Паза. Сахрањен је на тајној локацији. Посмртни остаци Че Геваре откривени су 1997. године, ексхумирани и враћени на Кубу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar