Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio Rezoluciju o ubistvu braće Bitići

U Rezoluciji koja je Odboru za spoljne poslove predložena 29. jula prošle godine izražava se stav Kongresa da „pojedinci odgovorni za ubistva američkih državljana u Srbiji, Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine treba da budu izvedeni pred lice pravde“ i da SAD treba da „posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivično goni takve osobe“.

U dokumentu koji je predložio republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin navodi se da taj slučaj „mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da „daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići“.

U Rezoluciji se osuđuje i „činjenica da niko nikada nije proglašen krivim za njihovo ubistvo, ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za tako gnusan zločin“.

Za Rezoluciju su glasala 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok ih šest nije glasalo.

Braća Bitići su se u borila na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na KiM, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. zbog pokušaja da ilegalno pređu u centralni deo Srbije.

Oni su proveli 15 dana u zatvoru u Prokuplju a onda ih je, nakon što su pušteni, jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije navodno odvela u objekat za obuku u Petrovo Selo, gde su, kako se smatra, ubijeni.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar