Predstavljen projekat razvoja Beograda do 2030. godine

Strategija „Beograd 2030“ predstavljena je kroz ključnih devet poglavlja, koja obuhvataju najvažnije teme od konkurentne ekonomije, preko urbane insfrastrukture, zdravstvene i socijalne politike do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Ana Brnabić je rekla da je vizija daljeg razvoja Beograda izuzetno važna za dalji rast i razvoj čitave Srbije.

Govoreći o tome kako je bilo 2014. godine, rekla je da je Srbiji tada bio potreban zamajac za brži privredni rast i razvoj i oživljavanje naše građevinske industrije.

„U to vreme usred teških i neophodnih mera fiskalne konsolidacije, koje nam i danas omogućavaju fiskalnu i makroekonomsku stabilnost, Beograd, a posebno projekat ‘Beograd na vodi‘, tada nam je dao taj zamajac u Srbiji“, rekla je Brnabićeva.
Dodaje da je taj projekat „pokrenuo sve da verujemo da budućnost u našoj zemlji može da bude mnogo drugačija u odnosu na to kako smo tada živeli, kako nam je tada izgledala ekonomija i kakva nam je bila perspektiva“.

Istakla je da se Srbija od tada mnogo promenila.

„Ekonomija danas dinamično raste, nezaposlenost pada, plate i penzije se kontinuirano povećavaju i sve više smo prepoznati, ne samo Beograd već čitava Srbija, kao zemlja znanja, talenata, kreativnosti, inovativnosti, ideja, a ne kao zemlja jeftine radne snage kako su nas nekada promovisali i bukvalno nudili investitorima“, kazala je Brnabićeva.

Vesić: Ovo je kruna naše administracije

Projekat „Beograd 2030“ predstavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je obrazložio svih devet poglavlja koja su njime obuhvaćena.

U pitanju su konkuretna urbana ekonomija, društvena odgovornost i jednakost, urbana infrastruktura, demografski rast i razvoj Beograda, investicioni ambijent i efikasnost ulaganja, socijalna infrastruktura u osnovi prosperiteta, kreativna prestonica Balkana, urbani komfor i mobilnost i održivo okruženje.

Vesić je istakao da je ovo program za sve Beograđane na kojem se, kaže, radilo skoro 14 meseci.

„Ovo je kruna naše administracije. Želeli smo da napravimo program razvoja grada konsultujući stručnjake, nevladine organizacije, fakultete…sve koji žive u Beogradu, a mogu da daju doprinos viziji razvoja naseg grada“, rekao je Vesić.

Dodao je da ukoliko se ovaj program bude ostvario, da će Beograd 2030. godine biti „potpuno drugačiji“.

To, naveo je, znači da će Beograd do 2030. godine imati dve linije metroa, Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta, pet fabrika za preradu otpadnih voda, sedam novih mostova, dva nova tunela (tunel koji povezuje Karađorđevu i Pančevački most i Topčiderski tunel), 100 novih parkova, 150 kilometara novih biciklističkih staza, industrijski park u Borči…

Između ostalog, naveo je da će 2030. godine prosečna plata u Beogradu biti 200.000 dinara, navodeći da je sada prosečna plata 741 evro.

Vesić je zahvalio svima koji su učestvovali u radu na projektu „Beograd 2030“, a to je, kako je rekao, više od 150 ljudi.

„Ovo je naša vizija Beograda, ona ne zavisi od političkih stranaka i personalnih rešenja. Ovo je vizija kako želimo da se razvija naš grad i iza koje stoje sve Beograđanke i Beograđani jer dobar, uređen, moderan Beograd je interes svih stanovnika prestonice, bez obzira za koju političku stranku glasaju. Zato je ovo program Beograda“, zaključio je Vesić.

Prisutnima se obratio i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević, kome je tokom izlaganja pozlilo, pa su mu učesnici skupa prišli i pomogli da siđe sa bine.

Antonijević se potom oporavio i sa strane je slušao izlaganje premijerke.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar