Predsednik Vučić sa patrijarhom Porfirijem

Do susreta predsednika Vučića i patrajarha Porfirija, koji je najpre bio najavljen za sutra, došlo je nakon što je borbena gotovost Vojske i policije podignuta na najviši nivo i pošto je ranije tokom dana poglavar SPC vraćen sa administrativnog punkta Merdare.

U prvoj reakciji nakon zabrane odlaska na KiM, partijarh je poručio da je jedino na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće, kao i da su vrata na njegovom domu za njega zaključana.

Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva koja je saopštila da je stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka nerazumna i apsolutno neprihvatljiva.

„Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, zaključuje se u saopštenju SPC.

Vlasti u Prištini zabranile su u nedelju patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini saopštilo je da je dobilo zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (26-28. decembra) patrijarha Porfirija, kao i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena „tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar