Predsednik Vučić sa monaštvom o projektima koji su važni za Hilandar

Nenad Popović je naveo da je, prema odluci predsednika Srbije koji je u poseti manastiru Hilandaru, Vlada obezbedila sredstva za završetak obnove tog manastira na Svetoj Gori. 

„Po odluci predsednika Vučića, Vlada Srbije je obezbedila sva sredstva za završetak obnove manastira, a iskoristili smo ovo vreme da predsednik razgovara sa igumanom Metodijem i bratijom manastira Hilandar o daljim projektima koji će se ovde realizovati u narednih pet, šest godina“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima za godinu i po dana navršiće se 20 godina od požara u manastiru Hilandar, koji se dogodio u martu 2004. godine, a do tada je planirano da ova srpska svetinja bude potpuno obnovljena.

„Reč je o završetku obnove manastira pre svega, ali takođe i o projektima koji su važni za Hilandar, a to su nova riznica i novi depo. Prvi put posle kralja Milutina će se raditi rekonstrukcija glavnog hrama, a razgovarali smo i o drugih pet-šest projekata veoma važnih za budućnost Hilandara“, rekao je Popović.

Dodao je da je predsednik Srbije prihvatio sve ideje koje je iznelo bratstvo manastira Hilandara sa igumanom na čelu.

„Slobodno mogu da kažem da je posle Aleksandra Obrenovića koji je krajem 19. veka spasao Hilandar da ne ode u tuđe ruke, najviše za Manastir Hilandar u poslednjih 100 godina uradio predsednik Vučić i na tome smo mu svi zahvalni“, istakao je Popović.

Dodao je da je predsednik Srbije drugi put za dve godine u poseti Hilandaru i da je u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo na obnovi manastira, ističući da na Hilandaru svaki Srbin dobije i utehu i utočište, ali i smer kuda da ide i ohrabrenje za ono što ga čeka u budućnosti.

„U ovim teškim vremenima kada je Srbija izložena velikim pritiscima, kada snažno ekonomski napreduje na Balkanu veoma je važno da se vratimo pravim vrednostima, našoj tradiciji, korenima i da znamo ko su nam preci i da ih budemo dostojni“, zaključio je Popović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar